Prinţul Emanuele Filiberto de Savoia, nepotul ultimului rege al Italiei şi candidat la alegerile europarlamentare pe lista formaţiunii creştin-democrate Uniunea de Centru (UdC), a ratat mandatul în forul legislativ european, conform listei celor 72 de europarlamentari italieni aleşi dată publicităţii luni seara de Ministerul italian de Interne.
Deşi a candidat în circumscripţia Nord-Vest, aferentă regiunii Piemonte şi oraşului Torino, adică vechiul fief dinastic al casei de Savoia, prinţul Emanuele Filiberto, concurent şi câştigător al variantei italiene a emisiunii tv 'Dansează cu mine', a obţinut numai circa 22.400 de voturi având în vedere sistemul italian de vot pentru europarlamentare care constituie o combinaţie între votul de listă şi cel uninominal.
Alegătorii UdC din circumscripţia sa l-au preferat mai mult pe un alt candidat, anume Magdi Cristano Allam, un jurnalist şi scriitor de origine egipteană, convertit recent la catolicism.
Emanuele Filiberto a stabilit totuşi o premieră la aceste alegeri europarlamentare, fiind primul reprezentant al casei de Savoia care a votat în Republica Italiană după 1946, el profitând astfel de legea adoptată în 2002 care permite membrilor fostei familii monarhice să se întoarcă din exil şi să îşi reia cetăţenia italiană.
Pe de altă parte, deşi partidul Popolo della Liberta (PdL) al premierului Silvio Berlusconi a obţinut numai 35% din totalul voturilor şi 29 de fotolii de europarlamentar, la distanţă de obiectivele de 40% şi 40 de mandate, Il Cavaliere se poate consola cu faptul că a ieşit primul în toate cele cinci circumscripţii electorale unde s-a aflat în fruntea listei PdL. El a obţinut în mod direct 2,7 milioane de voturi.
În plus, după ce presa l-a criticat intens pe Berlusconi în toată campania electorală pentru introducerea pe listele PdL de candidaţi a unor tinere actriţe sau animatoare din showbiz, chiar una dintre aşa-zisele 'veline' (în italiană termen folosit pentru a denumi modelele care apar pe coperţile lucioase ale revistelor), fosta prezentatoare tv Barbara Matera, l-a secondat în circumscripţia Sud, ea obţinând peste 120.000 de voturi şi urmând să strălucească la Bruxelles şi Strasbourg.
De asemenea, şi ceilalţi doi lideri politici italieni care au urmat exemplul lui Berlusconi şi au candidat în fruntea listelor partidelor lor în mai multe circumscripţii deşi sunt incompatibili cu mandatul de europarlamentar şi vor trebui să renunţe la el, Umberto Bossi de la Liga Nordului şi Antonio Di Pietro de la Italia dei Valori (IdV), au reuşit să fie aleşi în fiecare dintre cele trei circumscripţii în care au candidat.
O altă premieră a acestor alegeri este alegerea unui candidat al Ligii Nordului în circumscripţia Centru, Claudio Morganti, formaţiunea lui Bossi obţinând rezultate şi dincolo de fluviul Po şi depăşind astfel graniţele istorice ale Padaniei.
Totodată, un alt nume sonor care va reprezenta Italia în Parlamentul European este cel al lui Luigi de Magistris, un fost procuror care a candidat pe lista IdV, partid condus de Di Pietro, fostul procuror al celebrei anchete 'Mani pulite' din anii '90. De Magistris a instrumentat în calitatea sa de procuror în micul oraş de provincie Catanzaro dosarul 'Why Not' care de asemenea a făcut în anii trecuţi valuri în mediul politic italian deoarece s-au realizat mii de interceptări telefonice ale convorbirilor unor politicieni importanţi de la Roma.
Conform rezultatelor finale ale alegerilor europarlamentare din Italia anunţate luni la prânz, partidul al PdL lui Berlusconi a obţinut 29 de mandate, principala formaţiune de centru-stânga Partidul Democrat a luat 22 de locuri în PE, cele două mari partide italiene fiind urmate de Liga Nordului (9 mandate), IdV (7 mandate) şi Uniunea de Centru (5 mandate).
Citește pe Antena3.ro