x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Italia: Vot decisiv pentru Matteo Renzi

Italia: Vot decisiv pentru Matteo Renzi

05 Dec 2016   •   07:40
Italia: Vot decisiv pentru Matteo Renzi
Sursa foto: GIUSEPPE LAMI/EPA

Peste 50 de milioane de italieni au fost chemați, ieri, la urne, inclusiv patru milioane de italieni din străinătate, care vor putea vota prin poștă, pentru a aproba sau respinge prin referendum reformele constituționale propuse de premierul Matteo Renzi. Șeful Executivului de la Roma vrea sporirea puterilor guvernului, în detrimentul Senatului.

Nu există un prag minim privind participarea la vot pentru ca referendumul să poată fi validat. Rezultatele ar urma să fie anunțate luni dimineață, scria DPA, citată de Agerpres. Votul este și un referendum de facto asupra prim-ministrului Renzi, care a promis să demisioneze în cazul în care italienii se pronunță împotriva reformelor sale constituționale. Un astfel de rezultat, susțin analiștii, ar provoca o paralizie politică în țară și ar putea aduce mai aproape de putere partide populiste și eurosceptice, aflate în prezent în opoziție. Renzi susține că reformele sale vor debloca procesul de luare a deciziilor și vor duce la o guvernare mai bună în Italia, o țară care, din 1946, a avut 63 de guverne și 27 de prim-miniștri. Cei care sunt împotriva reformei constituționale afirmă că se tem că guvernul va deveni prea puternic, în timp ce ceilalți sunt de acord cu ideea reformelor, dar cred că sunt prost puse în practică.

Criză politică la orizont

Actualul premier este practic singurul lider politic în favoarea reformelor constituționale. Potrivit celor mai dramatice prognoze, o paralizie politică în Italia ar putea duce în cele din urmă la o victorie a partidului antisistem „Mișcarea 5 Stele”, pe o platformă care ar promova ieșirea Italiei din zona euro, ceea ce ar declanșa o criză la nivelul întregii Uniuni Europene, dat fiind că Italia este a treia economie a zonei euro.

Viitorul politic al premierului Matteo Renzi depinde de rezultatul referendumului de ieri. El declarase că un eșec al acestuia îl va determina să demisioneze

×