x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Jean-Marie Le Pen: Camerele naziste de gazare, un detaliu al istoriei!

Jean-Marie Le Pen: Camerele naziste de gazare, un detaliu al istoriei!

26 Mar 2009   •   00:00

Şeful extremei drepte franceze, Jean-Marie Le Pen, s-a expus unor noi urmăriri judiciare, precum şi sancţiunilor Parlamentului European. Le Pen a calificat drept "detaliu" al Istoriei camerele de gazare naziste, arată Agerpres.



Scandalul a fost declanşat de o altercaţie între fondatorul Frontului Naţional, care este deputat în Parlamentul European, şi şeful socialiştilor europeni, germanul Martin Schulz. Estimând că ar fi fost victima unor acuzaţii defăimătoare ale lui Schulz, care îl calificase în ajun drept "fascist bătrân" şi "negaţionist al Holocaustului", Le Pen şi-a apărat punctul de vedere în faţa plenarei PE la Strasbourg: "M-am mulţumit să spun că toate camerele de gazare sunt un detaliu al Istoriei războiului mondial, ceea ce este o evidenţă".

Nu este pentru prima oară când şeful istoric al extremei drepte franceze face astfel de declaraţii. Jean-Marie Le Pen le-a mai formulat la un post de radio francez în septembrie 1987, ceea ce i-a atras o amendă de 1,2 milion de franci (183.200 euro). Apoi, tot în 2008, în revista Bretons. Liga internaţională împotriva rasismului şi antisemitismului, prezidată de eurodeputatul Patrick Gaubert, a anunţat miercuri că examinează posibilitatea unui urmăriri penale împotriva lui Le Pen şi a reclamat ridicarea imunităţii sale parlamentare.

Mai mulţi eurodeputaţi, între care socialistul Harlem Desir, au estimat că Le Pen este pasibil de sancţiuni prevăzute în regulamentul intern al Parlamentului. Ele prevăd suspendări ale participării la dezbateri şi suprimări parţiale ale indemnizaţiilor pentru deputaţi care aduc atingere "valorilor tratatelor fundamentale ale UE" şi demnităţii Parlamentului. De asemenea, această ieşire a lui Le Pen i-a determinat pe europarlamentarii socialişti, cărora li s-au raliat ecologiştii şi conservatorii, să propună ca viitoarea sesiune inaugurală a Parlamentului - care va urma alegerilor din 4-7 iunie, în 14 iulie - să fie prezidată fie de preşedintele aflat la final de mandat, dacă va fi reales, fie de unul dintre vicepreşedinţi sau de un eurodeputat cu cea mai mare vechime. În acest fel s-ar evita ca sesiunea inaugurală să fie prezidată de decanul de vârstă al Parlamentului, Jean-Marie Le Pen /80 de ani/

×
Subiecte în articol: externe