x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Jihadiștii ies din scenă pe „scuturi umane”

Jihadiștii ies din scenă pe „scuturi umane”

de Şerban Mihăilă    |    05 Mar 2019   •   11:36
Jihadiștii ies din scenă pe „scuturi umane”

Ofensiva forțelor siriene sprijinite de SUA pentru cucerirea ultimului bastion din marele „califat” deținut până nu demult de organizația teroristă Stat Islamic (SI) s-a oprit brusc, ieri, în estul Siriei, după ce atacatorii au constatat că jihadiștii-kamikaze utilizează „scuturi umane” din rândul populației locale.

Forțele Democratice Siriene (FDS) și aliații lor din coaliția condusă de SUA declanșaseră o ofensivă de proporții, la sfârșitul săptămânii trecute, asupra localității Baghouz, pentru a distruge ultima linie de rezistență a SI din țară. Ordinul de atac fusese dat, după două săptămâni de evacuare a mii de civili. Surprinzător, unitățile FDS au întrerupt însă, ieri, atacurile susținute, după ce au observat prezența a numeroși civili în ultima enclavă controlată de teroriști. „Am încetinit ofensiva din Baghouz, din cauza unui număr mic de civili, folosiți de Stat Islamic pe post de «scuturi umane»”, a anunțat un purtător de cuvânt al forțelor coaliției antiteroriste, citat de AFP. „Pentru a nu-i răni, avansăm destul de încet, însă considerăm că lupta din Baghouz va lua sfârșit foarte curând”, a mai spus el. Tertipul folosit de către jihadiști, care au dat de înțeles inițial că au permis retragerea tuturor civililor, prelungește probabil, cu câteva zile, asediul asupra ultimului bastion al rezistenței SI. Mai mult, potrivit comandanților FDS, combatanții din SI, în marea lor majoritate cetățeni străini care nu mai sunt doriți în țările de origine, luptă cu disperare, deși sunt depășiți numeric și nu mai dispun de armament suficient. Rezistența-kamikaze a jihadiștilor se bazează pe lunetiști, pe rachete ghidate și pe rețeaua de tuneluri folosită pentru atacuri-surpriză. Unitățile de elită ale FDS încearcă să localizeze punctele de rezistență ale luptătorilor SI pentru a furniza coordonatele lor avioanelor de luptă ale coaliției conduse de SUA. Până acum, această strategie este singura care a funcționat eficient pentru neutralizarea lunetiștilor extremiști, au precizat comandanții FDS.

O victorie simbolică

Cucerirea localității Baghouz are o valoare mai mult simbolică, marcând sfârșitul controlului SI în regiune. Ocupând inițial porțiuni vaste din Siria și Irak, de dimensiunile Marii Britanii, „califatul” SI a controlat și administrat un teritoriu populat de milioane de oameni, impunând propria monedă, propriile taxe și propria programă școlară. Cvasi-statul jihadist s-a prăbușit în 2017, în urma unei ofensive de amploare ale coaliției antiteroriste internaționale. De altfel, cu doi ani în urmă, gruparea islamistă a pierdut cele mai mari orașe din Siria și Irak. O serie de cetățeni străini care au luptat alături de militanții SI s-au întors în țările lor de origine, alimentând scenariile privind schimbarea strategiei globale de acțiune a teroriștilor.

„Bătălia pentru Baghouz va lua sfârșit în curând, însă pentru moment am încetinit ofensiva, din cauza «scuturilor umane»”.

Comandant al FDS

×