x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Joe Biden cere Congresului încă 1.520 de miliarde de dolari, în cadrul proiectului bugetar pe 2022

Joe Biden cere Congresului încă 1.520 de miliarde de dolari, în cadrul proiectului bugetar pe 2022

09 Apr 2021   •   22:38
Joe Biden cere Congresului încă 1.520 de miliarde de dolari, în cadrul proiectului bugetar pe 2022

Administraţia Joseph Biden a prezentat, vineri, un plan bugetar de 1.520 de miliarde de dolari, în cadrul proiectului pentru anul fiscal 2022, fiind prevăzute fonduri de relansare economică, programe sociale şi apărare, inclusiv pentru descurajarea Rusiei şi Chinei.

Proiectul de buget de 1.520 de miliarde de dolari pentru anul fiscal 2022 evidenţiază priorităţile preşedintelui Joseph Biden, deşi Congresul SUA va stabili cuantumul fondurilor destinate agenţiilor guvernamentale federale, informează site-ul Axios.com.

Proiectul bugetar se adaugă programului social şi de stimulare economică de 1.900 de miliarde de dolari, promulgat deja, şi proiectului pentru reconstrucţia infrastructurii şi crearea de locuri de muncă, în valoare de 2.250 de miliarde de dolari. De asemenea, va fi propus încă un program social, în cuantum de aproximativ 1.000 de miliarde de dolari, potrivit agenţiei Bloomberg.

Planul propus vineri prevede fonduri de 769 de miliarde de dolari pentru programe nonmilitare, cu 16% în plus faţă de bugetul pe anul fiscal 2021.

De asemenea, Administraţia Joseph Biden propune 753 de miliarde de dolari pentru programe de apărare, o majorare de aproape 2%. Preşedintele Joseph Biden cere Congresului să aloce Departamentului Apărării 715 miliarde de dolari, parţial pentru "contracararea ameninţării reprezentate de China", considerată "principala provocare" a Statelor Unite. La capitolul apărare, sunt prevăzute fonduri şi pentru descurajarea Rusiei, precum şi pentru modernizarea arsenalului nuclear, promovarea rezistenţei la încălzirea climei şi contracararea ameninţărilor biologice emergente.

Pentru Departamentul Agriculturii sunt prevăzute fonduri de 27,8 miliarde de dolari, în plus cu 16% comparativ cu anul 2021, iar Departamentul Comerţului ar urma să primească 11,4 miliarde de dolari, în plus cu 28%, dintre care suma de 442 de milioane de dolari este destinată programelor de stimulare a producţiei interne.

Departamentul Energiei ar urma să primească 46,1 miliarde de dolari (+10,2%), inclusiv 1,9 miliarde de dolari pentru proiecte de energie ecologică, iar Departamentul Educaţiei, 29,8 miliarde de dolari (+41%).

Departamentul american al Sănătăţii şi Serviciilor Umane ar trebui să primească 131,7 miliarde de dolari (+23,5%), Departamentul pentru Securitate Internă, 52 de miliarde de dolari (egal cu anul curent), iar Departamentul Justiţiei, 35,2 miliarde de dolari (+5,3%).

"Acesta este atât un moment de criză, cât şi unul de posibilităţi", argumentează Shalanda Young, directorul interimar al Biroului prezidenţial pentru Management şi Buget, în scrisoarea trimisă Comisiilor pentru Alocări de Fonduri şi Buget din Senatul SUA şi din Camera Reprezentanţilor.

"Statele Unite au şansa nu doar de a aduce lucrurile la nivelul anterior pandemiei şi crizei economice, ci de a începe să construiască o Americă mai bună, mai puternică, mai sigură şi mai integrantă", a subliniat Shalanda Young.

În mod separat, Joseph Biden propune Congresului un plan de circa 2.250 de miliarde de dolari care prevede crearea de locuri de muncă prin investiţii masive în infrastructură, în drumuri, reţele digitale, vehicule electrice, case, precum şi contracararea modificărilor climatice şi dezvoltarea de tehnologii ale viitorului.

La începutul lunii martie, preşedintele Joseph Biden a promulgat noul plan de asistenţă financiară, în valoare de 1.900 de miliarde de dolari, aprobat de Congres, care prevede măsuri sociale şi de stimulare a relansării economiei.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Joe Biden