x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Julian Assange a fost eliberat din închisoare. Fondatorul WikiLeaks a părăsit deja Marea Britanie

Julian Assange a fost eliberat din închisoare. Fondatorul WikiLeaks a părăsit deja Marea Britanie

de Redacția Jurnalul    |    25 Iun 2024   •   07:32
Julian Assange a fost eliberat din închisoare. Fondatorul WikiLeaks a părăsit deja Marea Britanie
Sursa foto: Hepta

Julian Assange nu a fost extrădat în SUA de britanici. Mai mult, marți, el a fost eliberat din închisoare și a plecat deja din Marea Britanie cu un avion privat. Fondatorul WikiLeaks a ajuns la o înțelegere cu autoritățile americane.

Conform înțelegerii, Julian Assange a acceptat să pledeze vinovat la una dintre acuzații. Documentele instanței spun că Julian Assange ar trebuie să se prezinte miercuri într-o sală de judecată din Insulele Mariane de Nord, un teritoriu SUA din Oceanul Pacific. El urmează să fie condamnat la 62 de luni de închisoare, potrivit Sky News. Totuși, conform acordului de recunoaștere a vinovăției, lui îi va fi recunoscută perioada petrecută în închisoare în Marea Britanie și nu va mai fi arestat.

Departamentul de Justiție al SUA estimează că Assange se va întoarce în Australia natală. El a pecat deja cu un avion fără a se anunța public destinația aparatului de zbor.

WikiLeaks a publicat sute de mii de documente militare americane clasificate cu privire la războaiele Washingtonului din Afganistan și Irak. A fost considerată cea mai mare breșă de securitate din istoria militară a SUA.

Autoritățile americane au încercat să-l judece pe Assange, născut în Australia, pentru 18 acuzații, aproape toate conform Legii de spionaj, spunând că acțiunile sale legate de WikiLeaks au afectat securitatea națională și au pus în pericol viața agenților.

Assange a fost arestat pentru prima dată în Marea Britanie în 2010, în baza unui mandat suedez pentru acuzații de infracțiuni sexuale. Ulterior, s-a renunțat la acele acuzații. De atunci, el a mai fost în arest la domiciliu și apoi s-a refugiat timp de șapte ani în ambasada Ecuadorului din Londra. Din 2019, el este închis la închisoarea de maximă securitate Belmarsh, așteptând decizia privind extrădarea sa.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: julian assange liber