x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Kim, amenințat cu pana de curent

Kim, amenințat cu pana de curent

de Şerban Mihăilă    |    10 Oct 2017   •   13:50
Kim, amenințat cu pana de curent

În scurt timp, Coreea de Nord ar putea fi paralizată de o bombă specială, creată de Seul, capabilă să oprească rețeaua electrică nord-coreeană și, implicit, să facă imposibilă utilizarea arsenalului nuclear al regimului de la Phenian. Arma ar provoca pene de curent la instalațiile militare ale Coreei de Nord, iar dictatorul Kim Jong-un nu ar mai putea să-și folosească armamentul în cazul unei confruntări de amploare.

Oficialitățile sud-coreene au confirmat că sunt pe punctul de a produce o bombă cu grafit, capabilă să pună pe butuci rețeaua electrică a Coreei de Nord și să provoace un haos devastator pe întreg teritoriul țării, scrie site-ul britanic „Express”. Această armă ar pune capăt speranțelor liderului de la Phenian, Kim Jong-un, de a oferi o ripostă militară periculoasă în cazul izbucnirii unui război în Peninsula Coreeană. „Avem tehnologia necesară producerii unei bombe cu grafit”, a declarat un purtător de cuvânt al armatei sud-coreene. „Suntem în faza în care putem construi oricând aceste bombe”, a adăugat aceeași sursă. Bomba ar urma să afecteze numai instalațiile electrice nord-coreene, scurtcircuitând rețeaua

națională de curent și, implicit, făcând imposibilă utilizarea arsenalului nuclear de către liderii militari de la Phenian. Acest tip de bombă, care nu provoacă distrugeri, a fost folosit pentru prima dată de Statele Unite împotriva Irakului, în timpul războiului din Golf, în 1990-1991, apoi de forțele NATO împotriva Serbiei, în 1999. Bomba este încadrată în categoria „arme neletale” și „nu provoacă un rău direct populației civile”, mai scrie site-ul britanic. Între timp, la Phenian, președintele Kim Jong-un a promis că va continua politica de dezvoltare, în paralel, a economiei și a armelor nucleare. El a acuzat Statele Unite că încearcă să „înăbușe complet suveranitatea, dreptul la existență și la dezvoltare” ale Coreei de Nord, prin sancțiuni din partea ONU și prin „mobilizarea forțelor vasale”. De cealaltă parte, dușmanul său de moarte, președintele american, Donald Trump, a dat de înțeles că dictatorul de la Phenian poate fi înlăturat doar prin folosirea forței.

În relațiile cu Coreea de Nord, „merge un singur lucru”, a postat misterios, pe Twitter, liderul de la Casa Albă.

 

×
Subiecte în articol: coreea de nord