Ani în şir, Occidentul a creat condiţii pentru a rupe Ucraina de Rusia, a declarat duminică ministrul rus de externe Serghei Lavrov, într-un interviu acordat postului public al televiziunii ruse Pervâi Kanal, citat de agenţia de presă Ria Novosti.
"Sentimentul este că partenerii noştri occidentali, dacă am privi situaţia la scară largă, au creat condiţii pentru a rupe Ucraina de Rusia. Când şi-au dat seama că au greşit, prin acţiuni care subminează toate acordurile la care s-a ajuns după prăbuşirea Uniunii Sovietice, nu au putut să recunoască. O falsă noţiune despre mândrie a împiedicat acest lucru", a declarat Lavrov, adăugând că sancţiunile instituite recent împotriva Rusiei seamănă cu dorinţa de a-şi manifesta resentimentele într-o formă cât mai decentă.
Potrivit acestuia, în discuţiile particulare, partenerii occidentali cer părţii ruse un efort de empatie, pe motiv că "societatea occidentală nu poate tolera o astfel de evoluţie" (modul în care Rusia a anexat Crimeea - republică autonomă din sudul Ucrainei).
În cazul alipirii Crimeii, autorităţile ruse nu s-au gândit nicio clipă la reacţia ţărilor occidentale, a spus Lavrov, adăugând că Rusia nu a avut de ales.
"Nu ne-am complicat cu reflecţii despre posibile reacţii. Nu am avut de ales. Această alegere pentru care s-a optat în cele din urmă a fost dictată de întreaga noastră istorie, de dreptul internaţional, de statul rus, de responsabilitatea noastră pentru ruşii care s-au trezit dintr-o dată în străinătate şi nu în strictă conformitate cu procedurile juridice internaţionale", a opinat ministrul rus, amintind de atmosfera tensionată şi ocultă în care au fost convenite înţelegerile de la Belovejskaia Puşcia, când a fost semnat Tratatul care stipula dizolvarea Uniunii Sovietice.
În altă ordine de idei, Lavrov a mai spus că nu înţelege care principii "fundamentale" ale organizării statale nu permit Ucrainei să devină stat federal. În cadrul întrevederii de la Haga cu omologul său ucrainean, Andrei Deşciţa, Lavrov a expus măsurile pe care Moscova consideră că autorităţile de la Kiev ar trebui să le aplice pentru detensionarea situaţiei, între care şi federalizarea ţării. Şeful diplomaţiei ucrainene a respins din start varianta federalizării Ucraina, afirmând că aceasta contravine principiilor fundamentale ale organizării statului ucrainean.
Potrivit ministrului rus de externe, criza din Ucraina nu poate fi rezolvată fără acceptul tuturor părţilor privind federalizarea ţării.