x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lavrov afirmă că sabotajul Nord Stream a fost în mod ''clar'' ordonat de Washington

Lavrov afirmă că sabotajul Nord Stream a fost în mod ''clar'' ordonat de Washington

de Redacția Jurnalul    |    19 Aug 2024   •   20:45
Lavrov afirmă că sabotajul Nord Stream a fost în mod ''clar'' ordonat de Washington
Sursa foto: Hepta

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a afirmat luni că este "clar" că sabotarea în septembrie 2022 a gazoductelor ruse Nord Stream, care traversează Marea Baltică, a fost ordonată de Statele Unite, relatează AFP.

"Chiar dacă (...) ucrainenii au participat la asta, este clar că nu puteau să o facă singuri. Este clar că, pentru a realiza un astfel de atac, ordinul a venit de la cel mai înalt nivel, cum s-ar spune, iar cel mai înalt nivel pentru Occident este, desigur, Washingtonul", a declarat Lavrov pentru presa rusă.

Ancheta privind sabotarea gazoductelor Nord Stream s-a îndreptat către o pistă ucraineană odată cu dezvăluirea de către mass-media, săptămâna trecută, a emiterii de către justiţia germană a unui mandat de arestare împotriva unui scafandru profesionist ucrainean, suspectat că ar fi implicat în atac împreună cu alţi doi compatrioţi.

La rândul său, Kievul a calificat joi drept "nonsens absolut" acuzaţia privind implicarea sa în această operaţiune împotriva Nord Stream, după informaţiile apărute în acest sens în publicaţia americană Wall Street Journal.

Conform publicaţiei americane, care se bazează în special pe surse militare ucrainene, atentatul cu exploziv în adâncurile Mării Baltice a fost dus până la capăt cu supervizarea comandantului şef al armatei ucrainene de la acea vreme, Valeri Zalujnîi, şi aceasta în pofida faptului că Volodimir Zelenski îşi schimbase opinia pe parcurs şi ceruse oprirea planului.

Presa germană, care a dezvăluit progresul anchetei judiciare, este mult mai precaută cu privire la posibila implicare a autorităţilor ucrainene la nivel înalt şi tind, dimpotrivă, sa-l exonereze pe preşedintele Zelenski.

În schimb, săptămânalul german Der Spiegel menţionează o posibilă implicare a lui Valeri Zalujnîi.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: lavrov sabotaj nord stream washington