x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lider ultranaționalist sârb, achitat de TPI

Lider ultranaționalist sârb, achitat de TPI

01 Apr 2016   •   10:51
Lider ultranaționalist sârb, achitat de TPI
Sursa foto: KOCA SULEJMANOVIC/EPA

Vojislav Seselj, politician sârb ultranaționalist, acuzat de crime împotriva umanității în timpul războaielor din Croația și Bosnia, de la începutul anilor 90, a fost achitat ieri de Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie (TPI). „De această dată, după atâtea procese împotriva unor sârbi nevinovaţi, judecătorii au revenit, din punctul de vedere al aspectului legal, la singurul verdict posibil”, a comentat Seselj. „Acest verdict este rușinos”, a spus premierul croat.

Seselj era vizat de șase capete de acuzare pentru crime de război și alte trei de crime împotriva umani-tății, fiind pus sub acuzare și predân-du-se autorităților internaționale în 2003. Conform procurorilor, el ar fi contribuit la înființarea unor unități paramilitare care să-i pună în aplicare planul de creare a unei „Serbii mari”, pure din punct de vedere etnic. Astfel, zeci de mii de croați și musulmani ar fi fost obligați să își părăsească locurile de baștină. Judecătorii de la Haga au considerat însă că Vojislav Seselj nu a știut, nu a aprobat și nu are nicio responsabilitate individuală pentru crimele de care a fost acuzat. „Prin achitarea de toate cele nouă capete de acuzare, mandatul de arestare emis de Camera de Apel este anulat (...) Vojislav Seselj este acum un om liber”, a declarat președintele TPI Jean- Claude Antonetti.

În fapt, Seselj (61 de ani) era liber din 2014, când i s-a permis să pără-sească închisoarea și să se întoarcă în Serbia, după ce fusese diagnosticat cu cancer în fază terminală. Nu numai că a supraviețuit, dar s-a și implicat în viața politică internă, participând și luând cuvântul la mai multe mitinguri, încălcând astfel ordinul Tribunalului Penal Internațional.

„Este o înfrângere pentru tribunalul de la Haga și pentru procurori”, a declarat la aflarea sentinței prim-mi-nistrul croat Tihomir Oreskovic, aflat într-o vizită la Vukovar, în estul Croa-ţiei, oraș practic distrus de artileria sârbă la începutul conflictului care a dus la destrămarea fostei Iugoslavii. Premierul a depus o jerbă în memoria miilor de decedaţi în luptele de la Vukovar din 1991.

Seselj a apreciat joi că achitarea sa era singurul verdict posibil pe care instanţa de la Haga l-ar fi putut da. El a precizat că a depus anterior o cerere de despăgubiri de către tribunalul ONU de la Haga în valoare de 12 milioane de euro și că acum ar putea cere încă două milioane de euro, pentru „toate suferinţele” prin care a trecut.

Pentru ideile sale ultranaționaliste, Vojislav Seselj a fost condamnat la închisoare în 1984. El susținea încă de atunci că Iugoslavia trebuia înlocuită cu o entitate statală dominată de sârbi. În 1990, el a înființat Partidul Radical Sârb, a fost parlamentar și apoi vicepremier, în timpul războiului din Kosovo.

Un scriitor prolific, Seselj este cunoscut pentru discursurile sale vehemente, tempe temperamentul vulcanic şi ameninţările dure. De exemplu, la un moment dat, a declarat ramentul că „va scoate ochii (inamicilor Serbiei – n.r.) cu linguri ruginite” – notează news.ro

×