În timpul şedinţei de azi bursa japoneză a înregistrat cel mai semnificativ declin din istoria sa, de peste 14%, după cele două explozii de la Fukushima, iar premierul Naoto Kan a avertizat că nivelul de radioactivitate a devenit "semnificativ" mai ridicat.
Economiştii au estimat că redresarea şi reconstrucţia Japoniei ar putea costa cel puţin 180 miliarde de dolari, sau 3% din PIB-ului celei de-a treia economii a lumii sau 5% din PIB-ul Japoniei, conform altor prognoze.
Confruntaţi cu cea mai mare criză de după al doilea război mondial, liderii niponi îndeamnă la calm, după declinul înregistrat pe pieţele financiare: 'Producţia Japoniei şi puterea sa economică nu au scăzut. Cred că actuala confuzie de pe pieţe se va calma în scurt timp', a declarat ministrul Economiei, Kaoru Yosano. Acesta a adăugat că nu există nici un motiv pentru închiderea bursei din Tokyo iar economia se află într-o situaţie bună dar a admis că executivul şi Banca Japoniei trebuie 'să atenueze anxietatea din rândul opiniei publice şi a investitorilor'.
Ministrul nipon de Finanţe, Yoshihiko Noda, a afirmat că declinul pieţelor reprezintă răspunsul la 'factorii temporari', anunţă Agerpres.
Indicele Nikkei-225 a scăzut cu 10,55% la închiderea şedinţei de marţi, ajungând la nivelul de 8.605,15 puncte, în scădere cu 1.015,34 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente. Este cel mai semnificativ declin din octombrie 2008.
Din cauza valului masiv de operaţiuni de vânzare declanşat de vineri la Tokyo Stock Exchange, s-au şters mai mult de 600 miliarde de dolari din valoarea pieţei bursiere japoneze, investitorii renunţând la acţiunile companiilor nipone într-un moment în care a treia economie mondială îşi revine după un devastator cutremur.
Producătorii auto, de nave şi companiile tehnologice nu au reuşit să asigure furnizarea produselor lor, după ce fabricile din Japonia au fost închise din cauza cutremurului, întrerupând lanţul global de furnizare. Preţul componentelor tehnologice cheie a urcat iar întreruperea furnizării globale este aşteptată să dureze cel puţin o lună. Preţurile pentru cipurile de memorie flash NAND au urcat luni cu peste 20%, în timp ce preţul cipurilor de memorie DRAM a crescut cu 7%.
Japonia are un rol esenţial în lanţul global de furnizori de componente electronice, fiind sursa a 40% din cipurile NAND şi a 15% din cipurilor DRAM. Japonia produce o cincime din semiconductorii destinaţi computerelor şi telefoanelor mobile.