x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Liderul Hezbollah fusese de acord cu oprirea temporară a focului, cu câteva zile înainte de asasinat

Liderul Hezbollah fusese de acord cu oprirea temporară a focului, cu câteva zile înainte de asasinat

de Redacția Jurnalul    |    03 Oct 2024   •   11:30
Liderul Hezbollah fusese de acord cu oprirea temporară a focului, cu câteva zile înainte de asasinat
Sursa foto: Hepta/Hassan Nasrallah

Ministrul de Externe al Libanului, Abdallah Bou Habib, a declarat pentru CNN că liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost de acord cu o încetare a focului de 21 de zile, cu doar câteva zile înainte de a fi asasinat de Israel.

Încetarea temporară a focului a fost solicitată de președintele american, Joe Biden, omologul său francez, Emmanuel Macron, și alți aliați în timpul Adunării Generale a ONU de săptămâna trecută.

„El [Nasrallah] a fost de acord, a fost de acord”, i-a spus Habib lui Christiane Amanpour într-un interviu difuzat miercuri.

„Am fost complet de acord. Libanul a fost de acord cu o încetare a focului, dar consultându-se cu Hezbollah. Președintele [Camerei Reprezentanților din Liban], Nabih Berri, s-a consultat cu Hezbollah și i-am informat pe americani și pe francezi ce s-a întâmplat. Iar ei ne-au spus că domnul [prim-ministru israelian Benjamin] Netanyahu a fost, de asemenea, de acord cu declarația care a fost emisă de ambii președinți [Biden și Macron]”.

Consilierul principal al Casei Albe, Amos Hochstein, a fost apoi pregătit să meargă în Liban pentru a negocia încetarea focului, a continuat Habib.

„Ei ne-au spus că Netanyahu a fost de acord cu acest lucru și astfel am obținut și acordul Hezbollah în acest sens și știți ce s-a întâmplat de atunci”, a continuat Habib.

Nasrallah a fost ucis vineri într-un raid aerian israelian în suburbiile sudice ale capitalei libaneze Beirut.

Cu o zi mai devreme, o declarație comună emisă de Statele Unite, Franța, Australia, Canada, Uniunea Europeană, Germania, Italia, Japonia, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Regatul Unit și Qatar a solicitat o încetare a focului de 21 de zile, „pentru a da diplomației o șansă de reușită și pentru a evita noi escaladări peste graniță”.

Ca răspuns la o întrebare privind scăderea influenței Statelor Unite în regiune, Habib a spus că Washingtonul a fost „întotdeauna important în această privință”.

„Nu cred că avem o alternativă. Avem nevoie de ajutorul Statelor Unite. Dacă îl vom primi sau nu, nu suntem încă siguri, dar [Statele Unite] sunt foarte importante, vitale pentru ca încetarea focului să aibă loc”, a spus Habib.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×