x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Gibraltar: Guvernul respinge cererea SUA de a reține petrolierul iranian, suspectat că face livrări Siriei

Gibraltar: Guvernul respinge cererea SUA de a reține petrolierul iranian, suspectat că face livrări Siriei

18 Aug 2019   •   18:00
Gibraltar: Guvernul respinge cererea SUA de a reține petrolierul iranian, suspectat că face livrări Siriei

Guvernul din Gibraltar a respins duminică o solicitare a Statelor Unite ale Americii de a reţine petrolierul iranian care se pregăteşte să părăsească apele sale teritoriale, justificând această decizie prin faptul că sancţiunile americane nu sunt aplicabile Uniunii Europene. SUA dorește sechestrarea petrolierului în baza aplicării sancţiunilor americane împotriva Iranului.

''În virtutea dreptului european, Gibraltarul se află în imposibilitatea acordării asistenţei cerute de SUA'', explică autoritățile din această regiune. 'Regimul sancţiunilor UE este fundamental diferit de cel al SUA, iar reglementările europene interzic în mod specific aplicarea anumitor legi americane'', adaugă guvernul local din Gibraltar.

Autorităţile din această zonă au sechestrat pe 4 iulie2019  petrolierul ''Grace 1'', bănuit de SUA că ar transporta petrol către Siria, ţară vizată de sancţiuni europene. 

Petrolierul a fost autorizat însă pe 15 iulie să plece din Gibraltar. Între timp şi-a schimbat însă numele în "Adrian Darya-1" şi a înlocuit pavilionul panamez cu unul iranian, după ce Teheranul a asigurat că încărcătura sa de 2,1 milioane de barili de petrol nu va fi livrată Siriei.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: petrolier gibraltar sechestrat