x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Limitatoare de viteză pentru mașinile din UE

Limitatoare de viteză pentru mașinile din UE

de Şerban Mihăilă    |    28 Mar 2019   •   11:45
Limitatoare de viteză pentru mașinile din UE

Până în 2022, toate mașinile noi vândute în Uniunea Europeană și în Marea Britanie, chiar dacă Regatul Unit părăsește blocul comunitar, vor fi echipate cu dispozitive care îi vor împiedica în mod automat pe șoferi să depășească limita de viteză, conform unor schimbări majore aduse siguranței rutiere, convenite deocamdată provizoriu la Bruxelles. Cel mai probabil, Parlamentul European va ratifica noile măsuri în luna septembrie.

Limitatorul de viteză este doar una dintre măsurile de securitate care vor deveni obligatorii începând din 2022, alături de frânarea automată de urgență, sistemul electronic de înregistrare a datelor și vizibilitatea îmbunătățită pentru șoferii de camion, ce vor putea observa mult mai bine cicliștii și pietonii, anunță „The Guardian”. Dispozitivul de limitare, denumit „asistentul inteligent pentru viteză” (ISA), utilizează date GPS și camere de recunoaștere a semnelor de circulație pentru a detecta limitele de viteză pe tronsoanele de drum unde se află mașina, mai scrie publicația britanică. Dacă viteza legală este depășită, limitatorul emite un sunet de avertisment și încetinește în mod automat vehiculul. Cu toate acestea, șoferii vor putea anula efectul limitatorului, apăsând puternic accelerația, deoarece există anumite situații, cum ar fi depășirea rapidă a mașinii din față, când creșterea vitezei poate salva viețile persoanelor aflate în vehicul. Pe lângă limitator, mașinile vor trebui să conțină echipamente de înregistrare, care vor permite elucidarea cauzelor producerii accidentelor și, în același timp, vor oferi date utile pentru cercetările în domeniul îmbunătățirii securității vehiculelor. Instalat deja în mai multe modele de mașini noi, un alt sistem obligatoriu va fi avertizorul pentru depășirea liniilor de demarcare. Potrivit „The Guardian”, deși Marea Britanie ar putea să nu mai facă parte din UE când noua legislație va intra în vigoare, autoritățile britanice susțin că vor respecta noile standarde europene. Deocamdată, „Volvo” a devenit recent primul producător auto care a anunțat că va limita viteza la toate mașinile sale noi, până la 180 km/h. Această viteză se află peste limita legală din toate statele din UE, mai puțin Germania.

Vor fi salvate 25.000 de vieți

Numeroase organizații ce promovează siguranța rutieră au descris noua legislație propusă drept una dintre cele mai mari realizări din ultimii 50 de ani, care ar putea duce la salvarea a 25.000 de vieți până în anul 2037. Autoritățile britanice citate de „The Guardian” susțin că peste 70 de persoane sunt zilnic ucise sau rănite grav pe drumurile din Regatul Unit.

„Dacă aceste măsuri vor primi și unda verde oficială, atunci vom asista la un moment ce va duce la prevenirea morții a 25.000 de oameni în următorii 15 ani”.

Antonio Avenoso, directorul executiv al Consiliului European privind Siguranţa Transportului

×