x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 146. În regiunea Donețk, forțele ruse și-au concentrat eforturile pe înaintarea spre Seversk și Bakhmut

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 146. În regiunea Donețk, forțele ruse și-au concentrat eforturile pe înaintarea spre Seversk și Bakhmut

19 Iul 2022   •   06:43
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 146. În regiunea Donețk, forțele ruse și-au concentrat eforturile pe înaintarea spre Seversk și Bakhmut
Sursa foto: Hepta

Marți, 19 iulie 2022, este cea de-a 146-a zi de război în Ucraina.

Update Forțele ruse au încercat să avanseze în direcția Donețk, concentrându-se spre Seversk și Bakhmut. Despre aceasta a anunțat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Potrivit informațiilor Statului Major General, Forțele Armate ale Ucrainei au provocat pierderi semnificative rușilor atunci când au încercat să avanseze în direcțiile Grigorovka, Disputed și Ivano-Daryevka și i-au „forțat să se retragă”.

Pe de altă parte, potrivit autorităților ucrainene, armata rusă a efectuat atacuri în direcția Pokrovsk, acolo unde a înregistrat un succes parțial și staționează la perioferia orașului.

Update Doi angajați ai centralei nucleare Zaporojie ar fi fost răpiți de trupele ruse, potrivit companiei Energoatom.

„Ieri, 18 iulie, armata rusă a mai dus încă doi muncitori ai stației într-o direcție necunoscută. Și din nou din partea personalului de conducere. De această dată, Sergey Pikhtin, șef adjunct al atelierului de decontaminare pentru operarea și manipularea deșeurilor radioactive, și Elena Ryabtseva, maistrul atelierului de decontaminare”, se arată în comunicatul companiei.

Update Rusia a amenințat Ucraina că va impune „condiții mai dure” în cazul în care vor fi reluate negocierile. Declarația a fost făcută de un membru al delegației ruse, Leonid Slutskii, scrie novosti.dn.ua.

În prezent, nu există negocieri privind un acord de pace între Rusia și Ucraina din cauza poziției Kremlinului.

Anterior, șeful grupului de negociere, deputatul ucrainean David Arahamiia, a declarat că Ucraina ar putea relua discuțiile după o contraofensivă în anumite zone. Potrivit lui, acest lucru s-ar putea întâmpla până la sfârșitul lunii august.

Update Bombardarea orașului Kramatorsk de către trupele ruse și incendiile provocate de acestea au dus la rănirea a zece persoane. Cinci au fost spitalizate, anunță Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din regiunea Donețk.

Potrivit autorităților ucrainene, un incendiu a izbucnit într-o clădire rezidențială cu cinci etaje, la balcoanele de la etajele trei și patru.

 

Update Forţele ucrainene au lovit cu rachete HIMARS un pod-cheie din sudul țării, controlat de armata rusă., anunță un oficial regional rus, citat de Reuters.

Adjunctul şefului administraţiei locale impuse de forțele ruse în regiunea Herson, Kiril Stremusov, spune că Ucraina a lovit podul Antonovski din Herson cu rachete HIMARS, distrugând drumul. Nu sunt persoane rănite. 

Totodată, oficialul rus spune că podul a fost avariat în patru locuri dar poate fi reparat. 

Update Forțele ruse au bombardat nouă localități din regiunea Donețk, ucigând și rănind civili, anunță Comandamentul Poliției Naționale din regiunea Donețk.

Armata rusă a lovit orașele Bahmut, Avdiivka, Kramatorsk, Kosteantînivka și Selîdovo.

În ultimele 24 de ore, potrivit autorităților ucrainene, au fost distruse 15 case particulare, două fabrici, o fermă de lactate și o școală tehnică.

Update Forțele ucrainene au respins mai multe atacuri ale armatei ruse în orașul Avdeevka, aflat la nord de Doneţk, potrivit şefului administraţiei militare a localităţii, Vitali Barabaş, citat de Reuters.

Avdeekva este situat pe ruta din Doneţk, prin Konstantinovka, spre Kramatorsk şi Sloviansk.

Oficialul ucrainean spune că declaraţiile părții adverse, potrivit cărora şoseaua se află sub control rusesc "sunt neadevărate", iar forţele ucrainene au respins o ofensivă de câteva zile a forțelor ruse, care s-a soldat cu circa 40 de morţi. "Pierderile inamicului sunt mult mai mari decât ale noastre", spune acesta.

Separatiştii din estul Ucrainei controlează sudul regiunii Doneţk şi au ocupat întreaga regiune Lugansk.

Update Un mare depozit de munitie rusesc, amenajat in apropiere de linia frontului, in Nova Kakhova , a fost aruncat in aer de fortele ucrainene

Update Armata rusă a tras noaptea, din nou, cu rachete în regiunea Odesa. Șase persoane au fost rănite, inclusiv un copil. Acest lucru a fost raportat de Comandamentul Operațional „Sud”.

„Șapte rachete de croazieră de tip Kalibr au fost trase din Marea Neagră. Unul a fost doborât de forțele de apărare antiaeriană, șase au lovit un sat pașnic. În urma loviturii, trei case private și două structuri de curte au fost distruse și cuprinse de flăcări. Mai multe proprietăți private, mașini, o școală, un centru cultural au fost avariate”, se arată în comunicat.

Update Vladimir Putin părăseşte fostul spaţiu sovietic pentru prima dată de la invazia Ucrainei

Preşedintele rus Vladimir Putin vizitează marţi Teheranul pentru o întâlnire cu liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, prima călătorie a liderului de la Kremlin în spaţiului fostei Uniuni Sovietice de la invazia din Ucraina.

„Legătura cu Khamenei este foarte importantă. Între noi s-a dezvoltat un dialog de încredere cu privire la cele mai importante probleme de pe agenda bilaterală şi internaţională. În majoritatea problemelor, poziţiile noastre sunt apropiate sau identice”, a declarat Iuri Uşakov, consilierul de politică externă al lui Putin reporterilor de la Moscova.

Putin va participa la o reuniune trilaterală cu liderii Iranului şi Turciei, aşa-numitul format de întâlniri Astana pentru discuţii legate de Siria, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Vizita lui Putin în Iran vine la scurt timp după ce preşedintele american Joe Biden a vizitat Israelul şi Arabia Saudită, două ţări rivale ale Iranului.

Peskov a declarat reporterilor că, cu ocazia vizitei la Teheran, Putin va avea, de asemenea, o întâlnire separată cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Casa Albă a declarat că este de părere că Rusia apelează la Iran pentru a-i furniza „sute” de drone, inclusiv cele capabile să transporte arme, pentru a le folosi în Ucraina.

Consilierul american pentru securitate naţională, Jake Sullivan, a declarat că nu este clar dacă Iranul a furnizat deja drone, dar a precizat că SUA au „informaţii” care indică faptul că Iranul se pregăteşte să antreneze forţele ruseşti pentru a le folosi chiar în această lună.

Update Ucraina nu are capacitatea să doboare numeroasele rachete rusești lansate concomitent, a afirmat consilierul ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei, Vadym Denysenko.

„De fapt, am început să ne descurcăm mult mai bine decât la începutul războiului. Ceea ce vedem în ceea ce privește numărul de rachete doborâte este o confirmare a acestui lucru. Dar când zeci de rachete sunt lansate în același timp, din păcate, nu avem capacitatea de a doborî complet toate rachetele”, a spus acesta, potrivit Unian.

Anterior președintele Ucrainei Volodimir Zedenski a subliniat că Ucraina are nevoie de apărarea antirachetă și antiaeriană modernă, pe care o au țările NATO.

Armata rusă a lansat un nou atac cu rachete asupra regiunii Odesa

Armata rusă a lansat luni un nou atac cu rachete asupra regiunii Odesa, din sud-vestul Ucrainei.   Trei avioane de luptă multirol ruseşti Su-35 au lansat, în jurul orei locale 11.00, patru rachete asupra regiunii Odesa. Atacul a avut loc dinspre spaţiul aerian al Mării Negre, a anunţat Comandamentul Operaţional Sud al Armatei Ucrainene.   Una dintre cele patru rachete a fost doborâtă de apărarea antiaeriană ucraineană deasupra mării, iar alte două au lovit obiective de infrastructură militară, declanşând un incendiu, la stingerea căruia au fost mobilizate mai multe echipaje de pompieri.    O altă rachetă a lovit podul de la Zatoka, peste estuarul Nistrului, pe care ruşii îl bombardează încă din aprilie. Tot de atunci acest pod nu mai este funcţional. Nu s-au înregistrat morţi sau răniţi în urma acestui nou atac asupra regiunii Odesa.

×
Subiecte în articol: Ucraina