x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 190. Serghei Lavrov garantează siguranța experților AIEA la centrala nucleară de la Zaporojie

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 190. Serghei Lavrov garantează siguranța experților AIEA la centrala nucleară de la Zaporojie

01 Sep 2022   •   08:10
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 190. Serghei Lavrov garantează siguranța experților AIEA la centrala nucleară de la Zaporojie

Delegația AIEA se îndreaptă spre centrala nucleară Zaporojie.

Update Inspectorii AIEA au ajuns la centrala nucleară de la Zaporojie, din sudul Ucrainei, transmite Energoatom, citat de Sky News.

Este pentru prima oară când o echipă a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică ajunge la centrală.

Delegația a sosit în complexul centralei nucleare însoțită de un convoi alcătuit din soldați ruși. Inspectorii AIEA poartă veste antiglonț și au sosit în mașini de teren albe, blindate, cu inscripția ONU. 

Rusia și Ucraina se acuză reciproc de bombardamente. 

Update Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, spune că Rusia va depune toate eforturile pentru funcționarea în siguranță a centralei nucleare Zaporojie și pentru ca experții AIEA să îți realizeze misiunea, scrie Reuters. 

''Facem totul pentru a ne asigura că această centrală este sigură, că funcţionează în siguranţă și că misiunea AIEA îşi îndeplineşte toate planurile'', a spus acesta, care a apreciat însă că situația ''este dificilă, dar rămâne sub control deplin''.

Totodată, Lavrov garantează siguranța delegației AIEA la centrală.

Update Misiunea AIEA la centrala nucleară Zaporojie a rămas circa 3 ore la un punct de control ca urmare a bombardamentelor din zonă, transmite Sky News.

Delegația ar fi staționat de partea ucraineană a frontului.

Update Rusia și Ucraina se acuză din nou reciproc de acțiuni asupra centralei nucleare Zaporojie, în ziua când misiunea AIEA ajunge la obiectiv, scrie AFP. 

În timp ce KIevul acuză forțele ruse de lovituri de artilerie asupra orașului Energodar, Moscova susține că luptătorii ucraineni au trimis sabotori în apropierea centralei. 

"Ruşii întreprind lovituri de artilerie asupra traseului pe care misiunea AIEA trebuie să-l parcurgă spre centrala Zaporojie", transmite pe Telegram fostul primar ucrainean al orașului, Dmitro Orlov, care susține că delegația AIEA este împiedicată să ajungă la centrală. 

De cealaltă parte, Ministerul rus al Apărării a anunţat că forţele ucrainene au încercat să captureze centrala nucleară, astfel că 60 de luptători ucraineni au traversat cu bărcile râul Nipru la ora locala 6.00. Instituția susține că operațiunea reprezintă o provocare pentru a împiedica vizita experților AIEA. 

Energoatom transmite că unitatea 5 a centralei a fost închisă din cauza bombardamentelor.

În pofida informaţiilor despre bombardamente pe traseu, AIEA a anunţat joi dimineaţa că îşi menţine vizita la centrala nucleară Zaporojie.

"Acolo erau activităţi militare, inclusiv în această dimineaţă, în urmă cu câteva minute dar nu ne oprim, ne mişcăm,  pentru că avem o misiune foarte importantă de îndeplinit. Vom începe imediat evaluarea situaţiei de securitate la centrală'', a spus șeful misiunii directorul general al AIEA, Rafael Grossi, în Zaporojie.

ȘTIRE INIȚIALĂ Kievul sustine ca a bifat succese in herson in timp ce rusia spune ca operatiunea a esuat.

Autoritățile ucrainiene spun că au înregistrat "succese" în trei zone din regiunea Herson, ocupată de Rusia

Forțele ucrainene au înregistrat "succese" în trei zone din regiunea Herson, ocupată de Rusia, a declarat miercuri un oficial regional ucrainean, la două zile după ce Kievul a anunțat începerea unei contraofensive în sudul țării pentru a recuceri teritoriul, informeză  Euronews.com.

×
Subiecte în articol: ucraina