x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 35. Atacuri cu rachete in Dnepr si Harkov

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 35. Atacuri cu rachete in Dnepr si Harkov

30 Mar 2022   •   07:45
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 35. Atacuri cu rachete in Dnepr si Harkov
Sursa foto: Hepta

Miercuri, 30 martie 2022, este cea de-a 35-a zi de război în Ucraina.

Update 20.59 Incendiu de proportii la Harkov, dupa atacul cu rachete

 

Update 20.28 Bombardamentul continua la Harkov

Update 20.25 Mariupol. Imagini incredibile filmate cu ajutorul unei drone în centrul orașului

Update 20.03 Explozie și incendiu în Harkov. Alarme aeriene în regiunile Cernihiv, Poltava, precum și în regiunea Kramatorsk

Update 19.53 Lovituri cu sistemul iskender. Sursa: Ministerul Apărării al Federației Ruse

 

 

Update 19.51  In Ucraina exista si voluntari ruși care luptă împotriva ,"antihristului Putin"

Update 19.28 Inedit! Drone din lemn, productie sateasca gasite intr-o localitate de langa Volchansk - localitate ucraineana aflata la granita cu Rusia

 

Update 19.26 Imagini de acum 30 de minute din partea de nord al Mariupolului

Update 19.00 Potrivit statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, trupele rusești folosesc, în regiunile Harkiv și Sumi, mine cu senzor seismic. Dispozitivele POM 3 explodează la vibrațiile produse de vehicule care trec prin apropiere

 

Update 17.13 Cadre din regiunea Harkiv , devastata de război

Update 17.11  Un anunt inspaimantator al autoritatilor ucrainene

Update 17.10  În orașul Nikolaev a fost emisă o alertă de raid aerian. Despre asta anunță șeful Administrației Regionale de Stat Nikolaev, Vitaly Kim.

Update 17.09 Cum arată o instituție medicală din Trostyanets după eliberarea de sub ocupație rusă

Update 16.50 Medinsky a clarificat rezultatele discuțiilor de ieri: Ucraina și-a consemnat ieri pentru prima dată disponibilitatea de a îndeplini o serie de condiții importante pentru construirea unor relații de bună vecinătate cu Federația Rusă; Ucraina a fost în esență de acord cu cerințele fundamentale ale Rusiei de a nu adera la NATO și de a refuza desfășurarea bazelor militare; Poziția de principiu a Rusiei cu privire la Crimeea și Donbass rămâne neschimbată; Ucraina în propunerile sale se obligă să desfășoare exerciții militare numai cu acordul statelor garante, inclusiv Rusia.

Medinsky

Update 16.30 Ramzan Kadîrov publică noi imagini cu acțiunile luptătorilor ceceni la Mariupol. Liderul cecen anunță noi victorii în orașul devastat de război și arată cum soldații săi iau prizonieri câțiva soldați din defensiva ucraineană

Update 16.20 Imagini de acum două ore, din satelit, din Mariupol

Update 16.10 Tiruri cu rachete în regiunea Nikolaev

Update 16.05 Harta operativă la zi din zona Kiev

Update 16.00 Un SU 24 ucrainean a fost doborât într-o luptă aeriană în apropiere de de granița cu Belarus, anunță Ministerul Apărării din Federația Rusă

Update 15.50 Astăzi au avut loc atacuri rusești cu rachetă în Dnipro

Update 15.40 În Izyum mai multe mai multe blindate au fost distruse de luptătorii ucraineni

Update 15.30 Localitatea Cernigov a fost lovită iarăși de atacuri aeriene

Update 14.50 Moscova nu poate afirma ceva foarte promițător sau progrese în negocierile dintre Federația Rusă și Ucraina, mai este mult de muncă, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, răspunzând la o întrebare despre discuțiile dintre Rusia și Ucraina care au avut loc cu o zi înainte la Istanbul. 

Update 14.00 La Kramatorsk, autoritățile locale ucrainene au început să sape tranșe semn că se apropie confruntările în teren

Update 13.45 Forțele ruse bombardează aproape toate satele și orașele de pe linia frontului care separă teritoriul controlat de guvernul ucrainean de zonele deținute de separatiști susținuți de ruși, a spus guvernatorul regional Pavlo Kirilenko.

Update 13.40 O racheta Tochka U care nu a explodat, gasita intre blocurile din Mariupol

Update 13.30 Cadre din Irpin

Update 12.30 Șeful Administrației Regionale de Stat Cernihiv susține că nu a existat nicio reducere a acțiunilor militare în direcția orașului, transmite NEXTA.

Anterior, Ministerul rus al Apărării a anunțat că a decis încetarea acțiunilor militare în direcțiile Kiev și Cernihiv. Șeful delegației ruse, Vladimir Medinski, consilierul președintelui rus Vladimir Putin,a declarat că reducerea acțiunilor militare în direcțiile Kiev și Cernihiv nu înseamnă „încetarea focului”.

Update 12.00 Cartierul Saltivka din Harkov. Așa arată astăzi după bombardamentele care au avut loc aici

 

Update 11.30 Serghei Lavrov și ministrul de Externe al Chinei s-au întâlnit pentru discuții despre Afganistan și Ucraina.

Update 11.20 Hmelnîțkîi. Lovituri de artilerie pe timpul nopții trecute. Un depozit de petrol a fost lovit în plin

Update 10.30 Clădirea Serviciului Fiscal de Stat, aflată în Irpen, a fost afectată de bombardamentele artileriei Federației Ruse

Update 10.20 Azi noapte. Coloană a celor care vor să scape din iadul de la Mariupol

Update 09.50 În localitatea Rivine pompierii muncesc de două zile să stingă incendiul care a cuprins depozitul de petrol după ce a fost lovit de rachete ale artileriei rusești

Update 09.30 Cecenii au început să înregistreze primele victime la Mariupol

Update 09.20 "În jurul orei 6:30, rușii au deschis focul cu arme grele asupra cartierelor rezidențiale din Lysychansk", a anunțat Administrația Regională de Stat Lugansk.

Update 09.10 Undeva, în regiunea Kiev, azi noapte, artileria rusă a bombardat cu intensitate maximă

Update 09.00 Donetsk, după bombardamentul de azi dimineață

 

 

Update 08.45 Dinamica acțiunilor militare în această dimineață

Ucraina nu este naivă, spune Zelenski, după ce Rusia s-a angajat să reducă atacurile asupra Kievului

Ucraina a reacționat cu scepticism la promisiunea Rusiei, în cadrul negocierilor de marți, de a reduce operațiunile militare din jurul Kievului, în condițiile în care unele țări occidentale se așteptau ca Moscova să își intensifice ofensiva în alte părți ale țării, scrie Reuters.

Discuțiile au avut loc la Istanbul, la mai bine de o lună de la începerea conflictului care a ucis sau rănit mii de oameni, a forțat aproape 4 milioane de oameni să fugă în străinătate și a dus la sancționarea economiei Rusiei.

"Pentru a crește încrederea reciprocă și pentru a crea condițiile necesare pentru continuarea negocierilor și pentru atingerea obiectivului final de a conveni și de a semna un acord, a fost luată decizia de a reduce radical, într-o mare măsură, activitatea militară în direcțiile Kiev și Cernihiv", a declarat reporterilor ministrul adjunct rus al apărării, Alexander Fomin.

El nu a făcut nicio mențiune despre alte zone în care au loc lupte grele, inclusiv în jurul Mariupol în sud-est, Sumy și Harkov în est și Kherson și Mykolaiv în sud.

"Ucrainenii nu sunt naivi", a declarat marți seara târziu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. "Ucrainenii au învățat deja în aceste 34 de zile de invazie și în ultimii opt ani de război în Donbass că singurul lucru în care pot avea încredere este un rezultat concret."

Rusia a început să mute un număr foarte mic de trupe de pe pozițiile din jurul Kievului, într-o mișcare care este mai degrabă o repoziționare decât o retragere sau o retragere din război, a declarat Pentagonul.

"Ar trebui să fim cu toții pregătiți să urmărim o ofensivă majoră împotriva altor zone din Ucraina", a declarat purtătorul de cuvânt John Kirby în cadrul unui briefing de presă. "Aceasta nu înseamnă că amenințarea la adresa Kievului a luat sfârșit".

Ministerul britanic al Apărării, într-o actualizare a informațiilor, a declarat: "Este foarte probabil ca Rusia să încerce să deturneze puterea de luptă din nord către ofensiva lor în regiunile Donețk și Luhansk din est".

Unii analiști au remarcat că promisiunea Rusiei de a reduce luptele a vizat mai ales zonele în care a pierdut teren.

Statul major al forțelor armate ucrainene a declarat că promisiunea Rusiei de a reduce operațiunile militare în anumite zone a fost "probabil o rotație a unităților individuale și are ca scop inducerea în eroare".

Armata rusă a acuzat forțele ucrainene din orașele atacate că s-au folosit de încetarea focului pentru a-și restabili pregătirea de luptă și au înființat puncte de tragere în spitale și școli, potrivit agenției de știri Interfax.

Trupele americane din Polonia "țin legătura" cu forțele ucrainene în timp ce acestea le predau arme, iar un total de 10 avioane F-18 și peste 200 de soldați sunt desfășurate în Lituania, membră NATO și vecină a Rusiei, a declarat Kirby.

Negociatorii ucraineni au declarat că, potrivit propunerilor lor, Kievul ar fi de acord să nu se alăture alianțelor sau să găzduiască baze de trupe străine, dar ar avea securitatea garantată în termeni similari cu articolul 5, clauza de apărare colectivă a alianței militare transatlantice NATO.

Ei au numit Israelul și membrii NATO Canada, Polonia și Turcia ca fiind țări care ar putea oferi astfel de garanții. Rusia, Statele Unite, Marea Britanie, Germania și Italia ar putea fi, de asemenea, implicate.

Propunerile, care ar necesita un referendum în Ucraina, au menționat o perioadă de consultare de 15 ani privind statutul Crimeei, anexată de Rusia în 2014.

Soarta regiunii sud-estice Donbass, pe care Rusia cere Ucrainei să o cedeze separatiștilor, ar urma să fie discutată de liderii ucraineni și ruși.

Printre propunerile Kievului se numără și una potrivit căreia Moscova nu se va opune aderării Ucrainei la Uniunea Europeană, a declarat negociatorul principal al Rusiei, Vladimir Medinsky. Rusia s-a opus anterior aderării Ucrainei la UE și mai ales la NATO.

Medinsky a declarat că delegația Rusiei va studia și va prezenta propunerile președintelui Putin.

×
Subiecte în articol: Ucraina