x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 73. Noi bombardamente în Odesa

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 73. Noi bombardamente în Odesa

07 Mai 2022   •   07:14
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 73. Noi bombardamente în Odesa
Sursa foto: Hepta

Sâmbătă, 7 mai 2022, este cea de-a 73-a zi de război în Ucraina.

Update Avioanele rusești au distrus două depozite de muniții lângă Seversk, în Donbass, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov. În plus, sistemele de rachete „Iskander” din zonele gărilor Krasnograd și Karlovka, din regiunea Harkov, au distrus acumulări mari de arme și echipamente militare livrate din Statele Unite și țările occidentale, informează Deutsche Welle.

Update  În orașul Mariupol din Ucraina, care este asediat de forțele rusești, oamenilor le sunt înmânate panglici negru-oranj și sunt invitați la parada de „Ziua Victoriei” din data de 9 mai. Informează Ukrinform.

Update Toate femeile, copiii și persoanele în vârstă au fost evacuate din Azovstal, a declarat viceprim-ministra Ucrainei, Irina Vereșciuk, pe canalul său Telegram.

Update Secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, l-a acuzat pe președintele rus, Vladimir Putin, de revizionism istoric. „Președintele Putin încearcă să distorsioneze istoria pentru a-și justifica războiul neprovocat și brutal împotriva Ucrainei”, a declarat Blinken privind pregătirile Rusiei de a sărbători Ziua Victoriei împotriva nazismului, din data de 9 mai. Despre această declarație anunță Deutsche Welle.

Update Noi bombardamente în Odesa. Patru rachete au lovit orașul-port astăzi, după ce în această noapte au fost bombardate trei depozite de muniții din apropierea orașului portuar. Armată rusă a țintit astăzi o fabrică unde se repară avioane

Update Atât guvernul ucrainean, cât și autoproclamata Republică Populară Donețk au declarat că 50 de persoane au fost evacuate sâmbătă de la uzina siderurgică Azovstal din Mariupol, scrie CNN.

Șeful biroului președintelui Ucrainei, Andriy Yermak, a declarat pe Telegram că "evacuarea oamenilor din oțelăria Azovstal a fost foarte dificilă. Rușii au provocat în mod constant, nu s-au oprit din foc, au continuat să lupte".

"Dar am reușit să scoatem 50 de civili. Aceștia sunt femei, copii și bătrâni", a spus el.

"Operațiunea noastră de evacuare va continua, nu ne vom opri", a mai spus Yermak.

Cartierul general al apărării teritoriale al RPD a precizat într-o declarație că "numărul (cumulat) de civili evacuați de pe teritoriul uzinei metalurgice a ajuns la 176 de persoane".

Nu a existat nicio confirmare a declarațiilor din partea Organizației Națiunilor Unite sau a Crucii Roșii Internaționale, care au încercat să faciliteze și ele evacuările din uzină.       

Update Trupele rusești bombardează localitatea Izyum cu rachete „Uraganov”, însă acuză Forțele Armate ale Ucrainei de acest fapt, anunță Maxim Strelnikov, șeful Departamentului de Tineret, Sport și Proiecte de Imagine al Consiliului Municipal Izyum, pe pagina sa de Facebook.

Update  În această noapte, soldații ruși au bombardat localitatea Skovorodinovka din regiunea Harkov, în urma căruia a fost distrus Muzeul Național Literar și Memorial al lui Grigory Skovoroda. Acest lucru a fost raportat pe Facebook de către consiliul satului Zolochev, din apropierea Skovorodinovka, informează UNIAN.

Update Declarație în premieră a armatei din Ucraina: forțele rusești au început să arunce în aer poduri pentru a încetini contraofensiva ucraineană din nord-est.

În ultima sa actualizare operațională, Statul Major General a declarat sâmbătă că în zona Tsyrkuny și Ruski Tyshky, la est de Harkov, „ocupanții au aruncat în aer trei poduri rutiere pentru a încetini acțiunile de contraofensivă ale Forțelor de Apărare", anunță CNN, care nu a putut verifica în mod independent afirmația.

În ultimele două săptămâni, trupele ucrainene au recucerit o serie de sate la nord și la est de Harkov, ceea ce face mai dificilă utilizarea artileriei rusești împotriva orașului, precum și amenințarea de a bloca coridoarele de aprovizionare rusești pentru forțele care luptă în Donețk și Luhansk.

Harkov este aproape de granița cu Rusia și a fost unul dintre primele orașe care au fost atacate atunci când Rusia a invadat orașul.

Update Peste 40 de soldați și civili ucraineni capturați de Rusia, printre care 11 femei și un preot, au fost eliberați în cadrul unui nou schimb de prizonieri, a anunțat Kievul.

„Un alt schimb de prizonieri a avut loc: 41 de persoane, printre care 11 femei, au fost aduse acasă", a declarat vicepremierul Irina Vereshchuk pe Telegram.

Printre cei eliberați se numără 28 de soldați și 13 civili, dintre care unul era membru al clerului Bisericii Ortodoxe Ucrainene, notează Sky News.

Ea nu a precizat câți ruși au fost eliberați în schimb.

Update Așa-zișii lideri ai autoproclamatelor republici separatiste Donețk și Lugansk (DNR), Denis Pușilin și Leonid Pasecinik, au numit „ambasadori” în Federația Rusă, scrie TASS, agenție de presă afiliată Kremlinului.

Olga Makeeva a fost numită „ambasadoare extraordinară și plenipotențiară a DNR” în Federația Rusă. Ea este actuala „vicepreședintă” a Consiliului Popular al autoproclamatei Republici Populare Donețk (RPD).

Rodion Miroshnik a fost numit „ambasador” al autoproclamatei Republici Populare Lugansk (LNR) în Federația Rusă. Din 2015 până în 2022, el a fost reprezentantul autoproclamatei LNR în subgrupul politic al grupului de contact pentru soluționarea conflictului din estul Ucrainei, iar în perioada când Viktor Ianukovici deținea funcția de prim-ministru al Ucrainei, acesta a fost secretarul său de presă.

Primarul Kievului impune restricții suplimentare în oraș înainte de Ziua Victoriei

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, îi îndeamnă pe cetățeni să rămână în casă de duminică până luni, în preajma Zilei Victoriei, în condițiile în care oficialii occidentali au avertizat că președintele rus Vladimir Putin ar putea declara oficial război Ucrainei pe 9 mai.

Potrivit CNN, primarul Kievului, Vitali Klitschko, i-a îndeamnat pe ucraineni să rămână în casă de duminică până luni, în preajma Zilei anuale a Victoriei Rusiei, în condițiile în care oficialii occidentali au avertizat că președintele rus Vladimir Putin ar putea declara oficial război Ucrainei pe 9 mai, o zi simbolică pentru Rusia.

Klitschko impune un stare de asediu în capitala ucraineană duminică și luni, iar evenimentele nu vor avea loc, potrivit postărilor sale pe rețelele de socializare.

El a precizat că va fi intensificată patrularea în oraș.

„Dacă cineva dorește să meargă să depună flori, o poate face în privat ... Fiți atenți și respectați regulile de securitate pe timp de război”, a spus Klitschko.

„De asemenea, vă rog să nu ignorați semnalele de alarmă aeriană și să vă adăpostiți imediat. În zilele următoare, există o mare probabilitate de bombardamente cu rachete în toate regiunile Ucrainei. Fiți conștienți și aveți grijă de propria siguranță!”, a avertizat Klitschko.

×
Subiecte în articol: Ucraina