x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Macron: Franţa redeschide gradual unităţi de învăţământ, începând din 11 mai

Macron: Franţa redeschide gradual unităţi de învăţământ, începând din 11 mai

13 Apr 2020   •   21:51
Macron: Franţa redeschide gradual unităţi de învăţământ, începând din 11 mai

Unităţile de învăţământ din sistemul preuniversitar se vor redeschide în Franţa, în mod progresiv, începând din 11 mai, anunţă preşedintele Emmanuel Macron, citat de cotidianul Le Figaro.

"Începând din 11 mai, vom redeschide progresiv creşele, şcolile, colegiile şi liceele", a declarat luni seară preşedintele Emmanuel Macron, prelungind practic restricţiile privind deplasările până la această dată.

"Prea mulţi copii, în cartiere populare, sunt privaţi de şcoli şi nu pot fi ajutaţi în acelaşi mod. Inegalităţile privind locuitul sunt din ce în ce mai marcante", a subliniat Emmanuel Macron.

În cazul învăţământului superior, cursurile se vor relua în săli abia în vară.

Restaurantele, cafenelele, hotelurile, cinematografele, teatrele rămân închise. Festivalurile sunt anulate până cel puţin la jumătatea lunii iulie. "Situaţia va fi evaluată colectiv începând de la jumătatea lunii mai, săptămânal", a precizat Emmanuel Macron.

Preşedintele Franţei a dat asigurări că începând in 11 mai cetăţenii francezi vor avea posibilitatea de a-şi procura măşti de protecţie, care ar putea fi obligatorii în anumite circumstanţe, spre exemplu în transportul în comun.

"Vom avea o nouă organizare din 11 mai, cu testare la scară largă. Din 11 mai, vom avea capacitatea de a trata toate persoanele care prezintă simptome. Nu vom testa toţi cetăţenii francezi, nu ar avea sens. Pentru asistenţa în această etapă, sunt în lucru mai multe proiecte, inclusiv o aplicaţie digitală care va putea spune dacă a existat vreun contact cu o persoană infectată", a explicat Emmanuel Macron.

"Momentul pe care îl trăim este o perturbare atât la nivel intim, cât şi colectiv. Ne aminteşte că suntem vulnerabili, căci uitasem acest lucru. Vom fi câştigători, dar vom mai avea de trăit cu virusul câteva luni", a continuat Emmanuel Macron, subliniind că "epidemia nu va slăbi democraţia şi nici libertăţile".

În Franţa se înregistrează 137.873 de cazuri de coronavirus şi 14.967 de decese. În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 335 de decese.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: emmanuel macron