x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Macron: Regimul de la Damasc ameninţă să creeze o nouă criză umanitară în regiunea Idleb

Macron: Regimul de la Damasc ameninţă să creeze o nouă criză umanitară în regiunea Idleb

27 Aug 2018   •   15:35
Macron: Regimul de la Damasc ameninţă să creeze o nouă criză umanitară în regiunea Idleb

Preşedintele francez Emmanuel Macron a calificat luni drept "alarmantă" situaţia din Siria, unde regimul de la Damasc "ameninţă să creeze o nouă criză umanitară în regiunea Idleb", ultimul fief al insurgenţilor din ţară, relatează AFP. 

Într-o alocuţiune rostită cu ocazia conferinţei anuale a ambasadorilor la Paris, şeful statului francez a cerut "intensificarea presiunii asupra regimului de la Damasc şi a aliaţilor săi" pentru o soluţionare politică a conflictului sirian. 

"Situaţia este alarmantă în prezent deoarece regimul ameninţă să creeze o nouă criză umanitară în regiunea Idleb şi nu a arătat până acum disponibilitatea de a negocia nici cea mai mică tranziţie politică", a mai spus Macron. 

"Este nevoie de o presiune suplimentară asupra regimului şi a aliaţilor săi şi, în această privinţă, aştept foarte mult din partea Rusiei şi Turciei, ţinând cont de rolul şi angajamentele acestora", a adăugat el. 

Regimul lui Bashar al-Assad este hotărât să preia controlul asupra provinciei Idleb, din nord-vestul Siriei, la graniţa cu Turcia. Această regiune reprezintă ultimul refugiu al grupărilor insurgente, alungate din principalele lor bastioane din Siria. Idleb este controlată în proporţie de 60% de gruparea jihadistă Hayat Tahrir al-Cham (formată din membri ai fostei ramuri siriene a Al-Qaida). 

"Cine a provocat aceste mii de refugiaţi? Cine şi-a masacrat propriul popor? Nu este de datoria Franţei să desemneze viitorii lideri ai Siriei sau a oricărei alte ţări, dar este de datoria noastră şi în interesul nostru să ne asigurăm că poporul sirian se află în poziţia de a face acest lucru", a adăugat Macron.AGERPRES

×
Subiecte în articol: emmanuel macron