x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Manifestație la Paris în semn de solidaritate cu minoritatea rohingya supusă violențelor în Myanmar

Manifestație la Paris în semn de solidaritate cu minoritatea rohingya supusă violențelor în Myanmar

16 Sep 2017   •   21:00
Manifestație la Paris în semn de solidaritate cu minoritatea rohingya supusă violențelor în Myanmar

Câteva sute de persoane s-au adunat sâmbătă la Paris pentru a cere încetarea violenţelor armatei birmane împotriva musulmanilor rohingya şi intervenţia comunităţii internaţionale pentru a proteja această minoritate musulmană din Myanmar, relatează AFP.

Purtând bannere şi pancarte cu mesajul "Opriţi uciderea musulmanilor în Birmania (Myanmar)", între 600 şi 700 de persoane, potrivit organizatorilor, s-au adunat pe esplanada Trocadero, în centrul capitalei, la apelul asociaţiei Info Birmania şi a colectivului HAMEB (Încetaţi Masacrul în Birmania).

Demonstranţii, printre care numeroşi membri ai diasporei rohingya, i-au cerut fostei disidente şi laureatei Premiului Nobel pentru Pace, Aung San Suu Kyi, în prezent liderul ţării, să renunţe la tăcere.

Organizaţia Naţiunilor Unite a denunţat recent o "epurare etnică" în Myanmar, unde armata desfăşoară o vastă operaţiune de represalii împotriva etnicilor rohingya.

O "declaraţie insuficientă", a declarat Nina Walch, reprezentată a Amnesty International France, care s-a alăturat demonstraţiei.

"Trebuie adoptată o rezoluţie puternică care să condamne violenţele, care să solicite accesul observatorilor şi să ridice problema livrărilor de arme în Myanmar", a declarat ea.

De la începutul izbucnirii violenţelor la 25 august, peste 400.000 de musulmani rohingya din Myanmar s-au refugiat în Bangladesh-ul vecin, fugind din calea unei operaţiuni a armatei birmaneze. Potrivit UNICEF, circa 60% dintre refugiaţii rohingya sunt copii.

Militanţi rohingya au atacat în 25 august mai multe posturi de poliţie şi o unitate militară din statul Rakhine, situat în nord-vestul Myanmarului. Confruntările care au urmat şi o contraofensivă a armatei birmaneze s-au soldat cu cel puţin 400 de morţi şi exodul a sute de mii de persoane către ţara vecină Bangladesh. Cel puţin un milion de etnici rohingya trăiesc în nord-vestul Myanmarului şi de mai multe decenii fac obiectul persecuţiilor, inclusiv al restricţiilor asupra libertăţii de mişcare.AGERPRES

×