x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Manifestaţii la Varşovia şi în multe alte oraşe pentru ''a apăra libertatea''

Manifestaţii la Varşovia şi în multe alte oraşe pentru ''a apăra libertatea''

23 Ian 2016   •   19:11
Manifestaţii la Varşovia şi în multe alte oraşe pentru ''a apăra libertatea''

Mii de persoane au ieşit sâmbătă în stradă la Varşovia şi în alte circa treizeci de oraşe din Polonia pentru ''a apăra libertatea'' ameninţată, în opinia lor, de către conservatorii lui Jaroslaw Kaczynski, la putere din octombrie 2015, relatează AFP.

''Nu suntem revoluţionari. Revoluţionarii sunt cei care distrug o ordine, care încearcă să impună prin forţă ordinea lor. Noi vrem să apărăm democraţia şi libertatea noastră'', a declarat Mateusz Kijowski, fondatorul Comitetului pentru apărarea democraţiei (KOD), o mişcare civică apărută spontan pentru a se opune demersurilor controversate ale partidului Dreptate şi Justiţie (PiS).

Pe o zi însorită, dar foarte rece, mai multe mii de manifestanţi s-au reunit la Varşovia în faţa clădirii unde se află biroul premierului polonez, Beata Szydlo, înainte de a trece prin faţa palatului prezidenţial.

Mulţimea arbora drapele naţionale şi europene, precum şi pancarte pe care scria ''Nu - putinizării, nu - supravegherii (de către poliţie), nu - comunismului !'', ''Nu voi putea să renunţ la libertate'', ''Kaczynski, du-te în Ungaria! '', sau ''Iubesc UE, inclusiv Germania'', aluzie la remarcile antigermane prezente în discursurile puterii conservatoare poloneze.

KOD a organizat sâmbătă manifestaţii în treizeci şi şase de oraşe din Polonia. Adunări de sprijin ar urma să aibă loc în această zi la Amsterdam, Berlin, Bruxelles, Londra, Melbourne, Paris Stockholm şi Viena.

Manifestaţiile sunt o reacţie la o serie de legi şi demersuri ale conservatorilor vizând Tribunalul Constituţional, media publice şi alte instituţii democratice care au provocat îngrijorare în Polonia şi în cadrul uniunii Europene.

×
Subiecte în articol: varsovia protest la varsovia