x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Marea Britanie, după Brexit: Există un risc de recesiune

Marea Britanie, după Brexit: Există un risc de recesiune

15 Noi 2018   •   23:27
Marea Britanie, după Brexit: Există un risc de recesiune

Lira a scăzut joi cu două procente față de dolar, sub cota $1.28, înainte să-și revină după promisiunile premierului Theresa May că va lupta pentru acordul negociat cu UE. Deprecierea bruscă a lirei trimite un mesaj clar: un Brexit haotic ar arunca economia Marii Britanii în recesiune, conform CNN BUSINESS.

Reacția dramatică a pieței la demisiile miniștrilor cheie de joi subliniază prețul pe care britanicii ar putea să-l plătească dacă țara pleacă din Uniune fără un acord avantajos.

Aceste demisii demonstrează că Theresa May probabil nu va avea susținerea parlamentară necesară pentru a trece acordul negociat cu UE. Riscul de a ieși în mod haotic din Uniune a crescut drastic, apreciază analiștii citați de CNN.

„Este o fluctuație serioasă și piețele reacționează foarte violent, pentru că riscurile pentru o situație haotică cresc substanțial,” spune John Wraith, șeful departamentului de strategie al UBS.

Wraith prezice că economia Marii Britanii va fi cu 10% mai mică în 2023 decât în situația în care țara ar rămâne în Uniune.

FMI a avertizat miercuri că o ieșire turbulentă din UE  „ar duce la perturbări răspândite în producție și servicii”.

BMW are planuri să închidă fabricile Mini din Anglia timp de lună după Brexit. Motivul ar fi întreținerea, dar nu pot fi siguri nici că vor primi componentele necesare producției. Companiile farmaceutice fac provizii de materii prime.

RBS (Royal Bank of Scotland), de exemplu, deja a pus deoparte 100 de milioane de lire, pentru a acoperi urmările sumbre ale Brexit-ului.

×