Tsunamiul care a lovit nord-estul Japoniei în 2011 a purtat aproape 300 de specii de creaturi marine mii de kilometri de-a lungul Oceanului Pacific, până pe coasta de vest a Statelor Unite, scrie The Guardian.
În ceea ce experții numesc cea mai lungă migrație marină înregistrată vreodată, un număr estimativ de un milion de creaturi, inclusiv crustacee, melci de mare și viermi de mare, au călătorit 7,725 de kilometri.
„Aceasta este una dintre cele mai mari experimente naturale neplanificate în biologia marină, poate din istorie”, a spus un expert de la Universitatea din Oregon, John Chapman.
Tsunamiul, declanșat de un cutremur cu magnitudinea de 9.0, care a avut loc în după-amiaza zilei de 11 martie 2011, a adunat cinci milioane de tone de resturi din cele trei prefecturi din Iwate, Miyagi și Fukushima. Aproximativ 70% dintre acestea s-au scufundat rapid în ocean, dar și nenumărate gramanduri, docuri, bărci și alte obiecte flotabile au fost trase în mare.
Între iunie 2012 și februarie 2017, 289 de specii japoneze atașate de 600 de resturi au ajuns pe plajele din Washington, Oregano, California, Alaska și Hawaii.
Doar anul trecut, la cinci ani după dezastru, o barcă din Japonia a ajuns în Oregon cu 20 de pești din vestul Pacificului. Unii dintre acești pești pot fi văzuți la acvariul din Oregon.
Multe dintre creaturile găsite în SUA erau prinse de geamanduri, bărci, lăzi și alte obiecte din plastic, fibră de sticlă sau alte materiale care nu se descompun.