Peste 100.000 de oameni au participat la un miting uriaş în Chişinău, organizat de coaliţia aflată la putere. Moldovenii şi-au arătat astfel dorinţa ca Republica Moldova să devină parte din Uniunea Europeană.
Piaţa Marii Adunări Naţionale din centrul Chişinăului a fost arhiplină, iar unii participanţi au comparat manifestaţia cu mitingurile organizate în anii 90 ai secolului trecut pentru proclamarea independenţei Republicii Moldova. Circulaţia rutieră a fost blocate în mai multe cartiere centrale ale Chişinăului, relatează agerpres.ro.
La Adunarea “Pentru Moldova! Pro Europa!” au participat şi principalii politicieni, manifestaţia fiind deschisă de preşedintele Nicolae Timofti. “Integrarea europeană este o şansă pentru a ne reface economia, pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii oamenilor şi pentru a clădi o societate care să aibă un sens şi o viziune. E vorba şi de securitatea noastră colectivă şi personală, de circulaţia liberă a persoanelor şi a mărfurilor. E vorba de modernizarea şi civilizarea ţării noastre”, a declarat el.
De asemenea, şeful statului a menţionat necesitatea continuării reformelor, recunoscând că Republica Moldova mai are multe de rezolvat, inclusiv combaterea corupţiei şi reducerea sărăciei. “Avem nevoie, aşadar, de un efort consolidat, al tuturor. De implicare în numeroasele proiecte de modernizare care au fost lansate în diverse domenii, cu susţinerea partenerilor şi prietenilor occidentali”.
El a precizat că Republica Moldova urmează să parafeze în curând Acordul de Asociere la UE. “Peste trei săptămâni, la Vilnius, vom primi un nou semnal de încredere din partea UE şi va trebui să muncim mai mult şi cu mai multă încredere pentru a ne alinia la standardele de viaţă comunitare. Interesul comunităţii internaţionale şi al nostru, al tuturor, este ca Republica Moldova să devină o ţară prosperă, stabilă şi democratică. Sunt sigur că avem puterea să realizăm această misiune pentru noi şi pentru viitoarele generaţii”, a declarat Niclae Timofti.
De asemenea, liderii CPE, Vlad Filat, Marian Lupu şi Ion Hadârcă au susţinut discursuri în favoarea integrării europene a Republicii Moldova, menţionând că acesta este principalul obiectiv al Republicii Moldova în prezent, dar şi în viitorul previzibil.
Manifestaţia a fost organizată în contextul în care opoziţia comunistă de stânga a iniţiat recent aşa-numita “revoluţie de catifea” şi a anunţat că va organiza o amplă manifestaţie “marşul spre Chişinău”. Comuniştii vor să dizolve actualul Parlament şi să provoace alegeri parlamentare anticipate şi au declarat că, dacă vor ajunge la putere, vor opta pentru integrarea ţării în uniunea vamală condusă de Rusia.
Republica Moldova urmează să parafeze la summitul Parteneriatului Estic, care se va desfăşura la sfârşitul lunii noiembrie la Vilnius, Acordul de asociere cu UE, care îl va cuprinde şi pe cel de comerţ liber, documente urmând a fi semnate pe parcursul anului 2014.
Mai mulţi oficiali ruşi, în special vicepremierul Dmitri Rogozin, s-au arătat însă deranjaţi de procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, sugerând că acest fapt va afecta procesul de reglementare a conflictului transnistrean şi relaţiile comerciale dintre Moscova şi Chişinău. La 11 septembrie, Rusia a interzis importul de producţie vinicolă moldovenească invocând calitatea acesteia, iar experţii şi politicieni de la Chişinău califică această decizie drept una politică.