Al doilea sondaj de opinie prezentat în actuala campanie electorală din Republica Moldova atestă o scădere a ratingului Partidului Comuniştilor (PCRM), care însă rămâne în topul preferinţelor electoratului de peste Prut, cu peste 30% din respondenţii care au prezentat o opţiune de vot.
PCRM a obţinut 31,1% din intenţiile de vot ale alegătorilor, potrivit Barometrului de Opinie Publică (BOP), prezentat luni la Chişinău şi care este cel mai cunoscut studiu sociologic din Republica Moldova. PCRM este în scădere faţă de rezultatele unui studiu similar, organizat în ajunul alegerilor din 5 aprilie, când pentru PCRM ar fi votat peste 36% din participanţii la studiu. Un alt sondaj de opinie, Vox Populi - iulie 2009', prezentat săptămâna trecută, acorda comuniştilor circa 29,7% din voturi. PCRM a obţinut 49,5% la alegerile din 5 aprilie.
Următorul în sondaj continuă să se menţină Partidul Liberal (PL) cu 13,2%, similar cu rezultatele înregistrate de formaţiune la 5 aprilie, dar şi cu rezultatele 'Vox Populi'.
Partidul Democrat, la conducerea căruia a venit de curând fostul preşedinte al Parlamentului, Marian Lupu, este cotat în BOP cu 9,6%, faţă de 3% câte a acumulat la alegeri.
Pentru Partidul Liberal Democrat au optat 7,2% din cetăţenii cu opţiune de vot, în comparaţie cu 12,43% acumulate la alegeri.
Alte formaţiuni sunt cu mult mai jos de pragul de 5% necesar pentru intrarea în parlament. Cea mai vizibilă scădere o înregistrează Alianţa Moldova Noastră, cotată cu 2,6% în BOP şi care a acumulat 9,77% la scrutinul din 5 aprilie. Circa o treime din respondenţi nu au prezentat însă o opţiune de vot.
Preşedintele ţării şi liderul PCRM, Vladimir Voronin continuă să se bucure de cea mai mare încredere a populaţiei, cu 17,8%, în scădere faţă de BOP realizat în martie, când aproape 23% au declarat că au cea mai mare încredere în Voronin. Liderul PCRM este urmat de Marian Lupu cu 10,9% (5,6% în martie), vicepreşedintele PL şi primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă - 10,1% (8,3%), premierul Zinaida Greceanîi - 5%. O pătrime dintre participanţii la sondaj au declarat că nu au încredere în nicio personalitate politică, iar alte peste 23% nu au ştiut ce să răspundă.
Dacă în Republica Moldova ar fi organizate alegeri prezidenţiale, Marian Lupu ar fi votat de 21,7% din alegători, arată rezultatele BOP, el fiind urmat de Zinaida Greceanîi cu 21,2%. Chirtoacă ar fi votat de către 11% din alegători, iar liderul PLDM Vlad Filat de 6,7%. Aceasta în condiţiile în care candidatura lui Voronin nu a fost propusă, deoarece el nu are dreptul să mai deţină un mandat de preşedinte.
Totodată, 42,6% din cei chestionaţi sunt de părere că alegerile din 5 aprilie nu au fost libere şi corecte, în timp ce 42,4% cred invers. Ceva mai mult de 47% consideră că alegerile anticipate sunt necesare în actualele condiţii, în timp ce 42% au declarat că acestea nu ar fi trebuit să se desfăşoare.
BOP a fost organizat de Institutul de Politici Publice din Republica Moldova, cu sprijinul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova. Sondajul a fost efectuat în perioada 26 iunie - 10 iulie pe un eşantion de 1534 persoane din 115 localităţi, eroarea maximă de eşantionare fiind apreciată de organizatori ca fiind de 2,5%. BOP sunt realizate în Republica Moldova de două ori pe an, începând cu 2001.
Citește pe Antena3.ro