x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Multi romani din Anglia ar putea fi expulzati

Multi romani din Anglia ar putea fi expulzati

09 Mar 2005   •   00:00

Multi dintre cetatenii romani, dar si bulgari, aflati pe teritoriul Marii Britanii, ar putea fi expulzati din pricina neglijentei autoritatilor londoneze.

DORINTA. Ilegalii ar putea sa-si faca bagajele fortat
Presedintele britanic al Comisiei parlamentare pentru finante publice, conservatorul Edward Leigh, doreste ca Marea Britanie sa expulzeze peste 6.000 de cetateni bulgari si romani ajunsi in tara sa, in urma unei verificari deficitare a dosarului de solicitare a vizei, informeaza cotidianul The Guardian. Solicitarile pentru vize venite din partea romanilor au fost insa verificate tot de britanici. Reamintim ca, in urma cu cateva luni, responsabilul cu probleme privind vizele la Bucuresti, din cadrul Ministerului britanic de Externe, a dezvaluit un intreg sistem de acordare a vizelor viciat. Acest scandal s-a terminat, atunci, cu demisia responsabilului britanic pe probleme de imigratie, Beverley Hughes. Comisia parlamentara pentru finante publice a publicat recent raportul pe marginea acordarii acestor vize, din care reiese ca, in pofida declaratiilor fostului ministru de Interne, David Blunkett, vor fi expulzati 90% din cei care au intrat pe teritoriul Marii Britanii fara o verificare corespunzatoare a vizelor.

CONSECINTE. Pe de alta parte, Caroline Flint, secretar de stat in cadrul Ministerului britanic de Interne, a declarat ca "lunar, aproximativ 100 de imigranti romani sunt deportati din Marea Britanie in Romania, insa nu exista o cifra oficiala care sa ateste cati romani lucreaza in prezent pe teritoriul Angliei". Oficialul a mai spus ca, din cauza muncii la negru pe care o practica romanii in Anglia, acestia nu primesc bani suficienti si nu au acces la serviciile publice. Chiar si cei care muncesc legal stau in conditii mizere.

Romanii care lucreaza fara acte, si mai ales femeile, nu-si gasesc servicii decente si uneori tinerele sunt fortate sa se prostitueze. Faptul ca sunt descoperiti si sunt trimisi inapoi in Romania le afecteaza in mod cert viitorul. Mai mult, daca sunt prinsi si deportati, le este confiscat si pasaportul pe o perioada de cinci ani.

Guvernul Marii Britanii sustine ca va investi circa 95.000 de lire sterline intr-un program de colaborare dintre Romania si Anglia, "Operation Reflex", program ce consta in urmarirea si depistarea retelelor de imigranti. O parte din acesti bani va fi folosita pentru realizarea unor reportaje, care vor fi prezentate atat de televiziunile din Marea Britanie, cat si de cele din Romania, despre riscurile pe care le implica imigratia ilegala. (Anca Alexe)

×
Subiecte în articol: diaspora