x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Celebrul naționalist rus Igor Mangushev a fost împușcat mortal în Ucraina. Soția spune că a fost executat

Celebrul naționalist rus Igor Mangushev a fost împușcat mortal în Ucraina. Soția spune că a fost executat

de Redacția Jurnalul    |    09 Feb 2023   •   07:30
Celebrul naționalist rus Igor Mangushev a fost împușcat mortal în Ucraina. Soția spune că a fost executat
Sursa foto: Captura Twitter

Celebrul căpitan al armatei ruse și mercenar Igor Mangushev a murit în spital, la câteva zile după ce a fost împușcat în cap de la mică distanță în Ucraina ocupată, au declarat prietenii săi, citați de BBC.

Soția lui Mangushev, Tatiana, a descris uciderea acestuia ca fiind o execuție.

El a comandat o unitate antidronă în Luhanskul ocupat, dar fusese, de asemenea, unul dintre fondatorii unui grup de mercenari care a luptat împotriva forțelor ucrainene în 2014.

El a urcat pe o scenă vara trecută ținând în mână craniul unui om. Într-o înregistrare video postată pe rețelele de socializare în august, Mangushev a fost filmat spunând că craniul aparținea unui luptător ucrainean ucis în timp ce apăra combinatul siderurgic Azovstal din portul Mariupol din sudul țării.

Naționalist extremist, Mangushev a declarat că Rusia nu se află în război cu oamenii, ci cu ideea că Ucraina este un "stat antirus" și că nu contează câți ucraineni au murit.

Mangushev a ieșit dintr-o mișcare neonazistă pentru a co-funda grupul de mercenari privați Yenot.

Ulterior, se știe că a colaborat cu Evgheni Prigojin, șeful grupul Wagner, în calitate de strateg politic.

Rapoartele rusești spun că a fost împușcat de la mică distanță cu un glonț de 9 mm tras în cap. Autoritățile ruse investighează și nu au spus nimic până acum despre circumstanțe.

Se pare că glonțul i-ar fi rămas în creier. Înainte de a muri, imaginile îl arătau întins pe un pat de spital.

Un alt naționalist rus extremist, Pavel Gubarev, a declarat că toată lumea știa cine se află în spatele împușcăturilor și a observat că Prigojin a devenit pentru moment tăcut.

Războiul de 11 luni din Ucraina a energizat lumea obscură a extremiștilor din Rusia și a stârnit rivalități între ei.

După atac, expertul Mark Galeotti a declarat că este un semn că Rusia alunecă spre aspecte din anii 1990, "când crima era o tactică de afaceri, iar liniile de demarcație dintre politică, afaceri, crimă și război se șterg”.

(sursa: Mediafax)

×