x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe „Negustorul de moarte” a ajuns în SUA

„Negustorul de moarte” a ajuns în SUA

de Petru Zoltan    |    17 Noi 2010   •   17:12
„Negustorul de moarte” a ajuns în SUA
Sursa foto: /Reuters

Considerat unul dintre cei mai prolifici traficanţi de arme, Bout – supranumit „negustorul de moarte” -  va fi judecat de un tribunal din Manhattan pentru trafic de arme, spălare de bani şi fraudă. Până la începerea procesului el va fi găzduit într-o închisoare de maximă securitate din Manhattan.

Procurorul General Eric Holder a declarat că: „Viktor Bout a fost inculpat în Statele Unite, iar extrădarea lui este o victorie pentru statul de drept la nivel mondial”.

La rândul său, avocatul care îl reprezenta pe Bout în Thailanda, Preecha Prasertsak,  a declarat că autorităţile americane au modificat mandatul de arestare, pentru a se conforma tratatului de extrădare dintre Thailanda şi SUA: „Statele Unite au agravat acuzaţiile, spunînd că Bout a ucis un cetăţean american în Columbia, pentru că ştiau că mandatul de arestare pentru trafic de arme nu era suficient pentru o extrădare".

Viktor Bout a fost timp de 15 ani principalul furnizor de arme pentru grupările armate din întreaga lume. El a aprovizionat cu arme grupările rebele africane, militanţii islamişti, gherile sud-americane, dar şI pe lorzii drogurilor din diferite zone ale globului.  Fost ofiţer din forţele aeriene sovietice, el a fost arestat în martie 2008 într-un hotel din Bangkok, după ce s-a întâlnit cu agenţi americani care s-au dat drept membri FARC care încercau să cumpere rachete şi lansatoare de rachete. De atunci, a fost  deţinut în Thailanda, care timp de doi ani nu a acceptat cererea de extrădare a Statelor Unite.

Într-un final a fost extrădat, însă doar după ce  justiţia thailandeză şi-a aruncat un ochi pe acuzaţiile de spălare de bani şi fraudă. Mai mult, presa internaţională dezvăluia faptul că o parte din armele transportate de traficantul rus Viktor Bout în diferite zone de conflict, proveneau din România şi Bulgaria.

Potrivit Centrului Român pentru Jurnalism de Investigaţii (www.crji.org) Viktor Bout şi-a băgat coada şi în România. El a fost implicat în afacerile cu diamante prin intermediul altor personaje. Activitatea acestora a fost strâns legată de ţara noastră. Practic, fraţii ceceni Mutaliev, traficanţi de armament cu afaceri în Romania şi Republica Moldova, au pierdut, în decembrie 1997, un avion în Angola. Aeronava cargo, un AN 72, care aparţinea companiei Renan din Moldova, dar efectua zboruri pentru compania congoleză Air Pelikan, a fost forţată să aterizeze, iar echipajul a fost întemniţat de armata angoleză. Avionul avusese o serie de escale ciudate în Africa de Sud, Coasta de Fildeş (Abidjan) şi Angola (Andula), dupa care ar fi trebuit să se întoarcă în Moldova.

Conform martorilor care au supravieţuit, avionul transportase arme în zona şi plecase cu 5 pasageri libieni şi un transport important de diamante, motiv pentru care a şi fost arestat. Informaţiile neoficiale indicau că diamantele trebuiau transportate în Romania.


×
Subiecte în articol: viktor bout