x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Neînțelegeri Turcia-SUA privind achiziția avioanelor de luptă F-16

Neînțelegeri Turcia-SUA privind achiziția avioanelor de luptă F-16

19 Iul 2022   •   17:35
Neînțelegeri Turcia-SUA privind achiziția avioanelor de luptă F-16
Sursa foto: pixabay.com

Turcia atrage atenția Statelor Unite că i-a promis vânzarea unor avioane de luptă F-16, scrie Reuters.

Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a reacționat după ce Camera Reprezentanților a aprobat un proiect de lege care impune obstacole la vânzările de armament către Ankara. El a transmis Casei Albe că speră să nu facă ''jocul'' unor parlamentari americani împotriva achiziţiei de avioane de luptă F-16. El a mai precizat că negocierile între cele două țări sunt în derulare.

În urma opoziției Turciei față de intrarea în NATO a Suediei și Finlandei, președintele Joe Biden a promis șefului statului turc, Recep Tayyip Erdogan, că va vinde Ankarei 40 de avioane F-16 produse de Lockheed Martin și echipamente pentru modernizarea acestora. 

Însă congresmenii americani au aprobat un act normativ care interzice achiziția până când administrația Biden va demonstra că tranzacția este esențială pentru securitatea SUA. Documentul mai prevede ca aceste avioane să nu fie folosite pentru încălcarea spațiului aerian al Greciei, cu care Turcia are diferende din cauza mai multor insule din Marea Mediterană și a jurisdicției maritime a Ciprului.

Astfel că premierul grec Kyriakos Mitsotakis a făcut lobby în SUA împotriva achiziției de avioane F-16 de către Turcia. Însă Akar a respins orice condiții impuse de SUA. "Nu trebuie să existe o problemă de condiţionare, gen 'îţi dau asta, dar nu faci asta'. Dorinţa noastră este să prevaleze bunul-simţ", a spus acesta.

Totodată, Turcia a cumpărat sisteme de apărare antirachetă ruseşti S-400, ceea ce a enervat SUA care a exclus-o din programul de producţie al avioanelor F-35.

×
Subiecte în articol: turcia sua avioane F-16