x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O nouă anchetă privind închisorile CIA?

O nouă anchetă privind închisorile CIA?

04 Iun 2010   •   00:00

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a dezbătut joi un raport din ianuarie asupra detenţiilor secrete, care menţionează şi România şi care cere o investigaţie independentă şi transparentă, precum şi despăgubirea victimelor şi pedepsirea celor vinovaţi, informează Voice of America pe pagina sa de internet.
ROMĂNIA, POMENITĂ. Dezbaterea raportului, prevăzută iniţial în martie, a fost amânată la presiunea unor ţări care l-au considerat "prea controversat". Conform documentului, mii de persoane au fost deţinute în închisori secrete, special construite pe teritorii străine, în scopul aplicării unor metode interzise de interogare. Documentul menţionează închisori secrete create de CIA (Agenţia Centrală de Informaţii a SUA) pe teritoriul Thailandei, României, Poloniei şi Lituaniei.
Potrivit anchetatorilor ONU, citaţi de Voice of America şi preluaţi de Mediafax, delegaţii din cadrul Consiliului au tratat raportul cu seriozitate şi au adresat întrebări "substanţiale". Cu toate acestea, există ţări care continuă să manifeste "ostilitate" faţă de conţinutul acestui document, ţări precum Egipt, Siria, Algeria şi Rusia. Statele Unite au susţinut raportul, cu unele rezerve, potrivit acestor surse. În afară de solicitarea unei investigaţii asupra închisorilor secrete ale CIA, raportul afirmă că victimele ar trebui să primească despăgubiri, iar cei găsiţi vinovaţi să fie traşi la răspundere. De asemenea, documentul arată că închisorile secrete nu sunt un fenomen nou, autorii textului arătând că această practică nu a început după atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001 împotriva Statelor Unite, ele fiind "larg utilizate" în America Latină, în anii '70.
Martin Scheinin, investigator special ONU asupra luptei împotriva terorismului, a declarat că programul de detenţie secretă al CIA a fost întrerupt, dar a subliniat că există, în continuare, indicii despre închisori secrete în zonele de conflict. "Există o practică a anumitor forţe de poliţie, care au legătură adesea cu agenţiile de informaţii, de a deţine oameni în propriile închisori, cu scopul interogării şi torturării până în ziua înregistrării oficiale a privării de libertate. (...) Aceasta este o tendinţă în anumite ţări şi, mai ales, în ţările în care se practică dispariţiile. Dispariţiile încep cu deţinerea secretă şi se sfârşesc, adesea, cu execuţia, execuţia extrajudiciară a persoanei dispărute", a declarat Scheinin.

×
Subiecte în articol: externe