x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O româncă a fost răpită în Egipt

O româncă a fost răpită în Egipt

22 Sep 2008   •   00:00

Un cetăţean român se numără printre străinii răpiţi astăzi în Egipt, alături de cinci germani, cinci italieni, şi patru egipteni, a anunţat Ministerul egiptean al Turismului, citat de Reuters.

Oficialii egipteni au anunţat că au loc negocieri pe tema unei răscumpărări cu autorii răpirii grupului de turişti. 

Românca se afla în grupul de turişti străini răpiţi astăzi în Egipt, alături de cinci germani, cinci italieni şi patru egipteni, anunţa Ministerul egiptean al Turismului. Ulterior, poliţia egipteană a confirmat că este vorba de 11 turişti, respectiv cinci germani, cinci italieni şi un român. Grupul a fost răpit lângă Aswan, sudul Egiptului. Cei 11 turişti au fost răpiţi în timp ce făceau o excursie între Aswan şi Sudan.

Conform Sky News, în momentul răpirii turişii îşi instalau corturile. Unul dintre italieni a reuşit să-şi sune soţia spunînd despre răpitori că ar fi "africani".

Ambasadorul României la Cairo, Gheorghe Dumitru, a precizat că, în urma discuţiilor pe care le-a avut cu autorităţile egiptene, i s-a confirmat răpirea unui cetăţean român, femeie, în sud-vestul Egiptului.
Potrivit sursei citate, femeia făcea parte dintr-un grup mai mare, alături de ea fiind răpiţi cinci germani şi cinci italieni.
Conform lui Gheorghe Dumitru, cei 11 sunt "turişti specializaţi" şi "vizitau frescele de pe stâncile din deşertul egiptean".
Ambasadorul a precizat că răpitorii le-au confiscat telefoanele celulare ostaticilor, unul dintre aceştia - un german - fiind cel care a anunţat, cu acordul răpitorilor, evenimentul, astfel încât să se poată începe negocierile.
Potrivit sursei citate, răpirea a avut loc luni dimineaţă.
Cel mai probabil, grupul de ostatici nu se mai află în Egipt, ci în nordul Sudanului, a spus ambasadorul, precizând că se poartă negocieri cu aceştia prin telefon.

Potrivit presei israeliene, în urmă cu o săptămână Biroul Antiterorism a emis un avertisment fără precedent pentru toţi israelienii din Egipt, cărora le-a cerut să plece imediat din această ţară, după ce a primit informaţii că o grupare teroristă cu legături cu Hezbollah şi Hamas intenţionează să comită un atac iminent împotriva cetăţenilor israelieni.

MAE: Cetăţeanul român răpit în Egipt, o femeie care domiciliază în Germania 

MAE a anunţat că cetăţeanul român răpit în Egipt este o persoană de sex feminin, în vârstă de 33 de ani, care domiciliază în Germania. Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, în prezent, Ministerul Afacerilor Externe a început demersurile necesare contactării familiei persoanei respective.
De asemenea, MAE continuă să colaboreze cu autorităţile egiptene, germane şi italiene pentru obţinerea eliberării ostaticilor.
MAE reiterează faptul că, pe durata acestei situaţii de criză, va comunica doar informaţii verificate oficial şi mesaje care nu afectează demersurile de salvare a victimelor răpirii, conchide comunicatul.

Tăriceanu a cerut autorităţilor egiptene să facă eforturi pentru eliberarea ostaticilor
Premierul Tăriceanu a cerut autorităţilor egiptene să facă toate eforturile pentru eliberarea ostaticilor, între care şi o româncă, fără a-i pune în pericol pe aceştia, potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Camelia Spătaru.
"Şeful Executivului a cerut Ministerului Afacerilor Externe activarea celulei de criză care să asigure sinteza eficientă a informaţiilor şi coordonarea demersurilor ce se impun. În acest moment, Ministerul de Externe şi-a activat canalele specifice de comunicare, premierul dispunând ca secretarul general al ministerului, Victor Micula, să coordoneze activitatea în cadrul acestei celule", a spus oficialul guvernamental.
Tăriceanu a mai cerut Ministerului de Externe să îşi coordoneze acţiunile cu cele ale autorităţilor din Egipt, Italia şi Germania.
"De asemenea, primul-ministru solicită autorităţilor egiptene să facă toate eforturile pentru eliberarea ostaticilor fără a-i pune în pericol",a arătat Spătaru.
Ea a mai afirmat că se aşteaptă cât mai repede clarificarea identităţii cetăţeanului român despre care există informaţii că s-ar afla în grupul turiştilor răpiţi.
Întrebat ce informaţii are despre identitatea ostaticului, purtătorul de cuvânt al Guvernului a precizat că, din informaţiile preliminare, se pare că ar putea să fie vorba de o femeie.

Traian Băsescu asigură că autorităţile menţin legătura cu instituţiile partenere în cazul răpirii 
Preşedintele Băsescu asigură opinia publică de faptul că autorităţile şi structurile de siguranţă ale statului român menţin în permanenţă legătura "cu instituţiile partenere" în cazul româncei răpite în Egipt, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Valeriu Turcan.
"Preşedintele Traian Băsescu asigură opinia publică că autorităţile şi structurile de siguranţă ale statului român menţin în permanenţă legătura cu instituţiile partenere în cazul răpirii cetăţeanului român pe teritoriul Republicii Arabe Egipt", a declarat Turcan.

surse: Mediafax, Sky News, BBC





Egiptul- O destinaţie turistică nesigură

Autorităţile egiptene au întărit măsurile de securitate pe tot cuprinsul ţării, insuficient însă pentru ca riscul producerii unor noi atacuri să fie complet eliminat.

Masacrul de la Luxor, 1997
Terorismul în Egipt este de cele mai multe ori o formă de protest la poziţia moderată pe care guvernul o are în relaţiile cu Israel, alianţa cu Statele Unite şi represiunea organizaţiilor politice şi religioase, precum Frăţia Musulmană. Una din ţintele teroriştilor a fost Luxorul şi templele din jur, precum Karnak, Valea Regilor sau Valea Reginelor. În 1997, pe 17 noiembrie, în vecinătatea Luxorului a avut loc un masacru. S-a întâmplat la Deir el-Bahri, un sit arheologic, notabil pentru spectaculosul Templu Memorial al Hatşepsut, a cincea faraoană din dinastia a 18-a. 62 de turişti au fost omorâţi de terorişti aparţinând Grupului Islamic şi Jihad Talaat al-Fath, care erau deghizaţi în forţe de securitate.

Exploziile din peninsula Sinai, 2004

Egiptul se învecineaza şi cu Israelul şi deţine o parte din peninsula Sinai. Mergând în Egipt, se poate vizita chiar muntele Sinai, locul în care Dumnezeu i-a vorbit lui Moise. Aici însă, în 2004, au avut loc trei atacuri cu bombă la hotelurile din peninsulă. În atacurile de pe 7 octombrie, 34 de oameni au fost ucişi, iar alţi 171 răniţi. Atacul cel mare s-a petrecut la hotelul Hilton din Taba, unde 31 de oameni au murit şi 159 au fost răniţi, zece etaje ale hotelului prăbuşindu-se în urma exploziei.

Alte două bombe au explodat în taberele folosite de israelieni de la Ras al-Shitan, în apropiere de Nuweiba. O maşină parcată în faţa restaurantului de la complexul Moon Island a explodat, luând vieţile a trei israelieni şi un beduin. 12 persoane au fost rănite. O altă explozie a avut loc câteva minute mai târziu, în tabăra Baddiyah, unde din fericire nu s-au înregistrat victime, după ce atacatorul se pare că a fost speriat de paznicii de acolo.

Atacurile teroriste de la Sharm el-Sheik, 2005

Atacurile din 2005 de la Sharm el-Sheik au fost o serie de atacuri cu bombă petrecute pe 23 iulie, care au avut ca ţintă oraşul turistic din sudul peninsulei Sinai. 88 de persoane au fost ucise şi alte 150 rănite în urma exploziilor, făcând ca atacul să fie cea mai mortală acţiune teroristă din istoria ţării. Exploziile au coincis cu Ziua Revoluţiei din Egipt. Atacul a fost revendicat de Brigada Abdullah Azzam, care susţinea că avea legături cu Al-Qaeda.

Bombele cu ceas din Dahab, 2006
Ultimul atac important a avut loc în 2006, pe 24 aprilie, în oraşul turistic Dahab. Mai multe bombe cu ceas au explodat, una dintre ele înăuntrul sau în apropierea restaurantului Nelson. Cel puţin 23 de oameni au fost omorâţi, majoritatea egipteni, însă printre victime s-au aflat şi un neamţ, un libanez, un rus, un elveţian şi un ungur. În jur de 80 de persoane au fost rănite, inclusiv turişti din Australia, Danemarca, Franţa, Germania, Israel, Coreea de Sud, Liban, Marea Britanie şi SUA.

 

×
Subiecte în articol: externe turişti Egipt roman