x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Obama respinge o lege contra Riadului

Obama respinge o lege contra Riadului

14 Sep 2016   •   20:00
Obama respinge o lege contra Riadului
Sursa foto: MADE NAGI/EPA

Casa Albă a confirmat că președintele Barack Obama va face uz de dreptul său de veto împotriva unei legi, adoptată vineri de Congresul american, care le permite familiilor victimelor atentatelor de la 11 septembrie 2001 să dea în judecată țări cum este Arabia Saudită. Legea ar putea fi însă adoptată, dacă două treimi din membrii Congresului contestă veto-ul prezidențial.

"Președintele are intenția de a face uz de dreptul său de veto împotriva acestei legi", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, precizând că textul, care a stârnit o profundă îngrijorare printre monarhiile de la Golful Persic, nu i-a fost transmis deocamdată. "Nu este o modalitate eficientă de a răspunde terorismului", a menționat purtătorul de cuvânt, referindu-se la documentul ce le permite familiilor victimelor atentatelor să dea în judecată, în SUA, țări străine pentru a obține despăgubiri. Executivul american consideră că această lege contravine principiului imunității, care protejează statele de proceduri judiciare și că, la rândul său, ar putea expune SUA urmăririlor penale la nivel internațional. "Îngrijorarea noastră nu se limitează numai la impactul pe care l-ar putea avea asupra relației cu o singură țară, ci cu toate statele lumii", a explicat  Earnest, subliniind că legea i-ar pune într-o poziție delicată pe militarii și diplomații americani aflați la post în străinătate.

Situație încurcată

Cu toate acestea, legea ar putea fi adoptată, dacă două treimi dintre membrii Congresului contestă veto-ul prezidențial, situație ce ar reprezenta o înfrângere majoră pentru președintele democrat. Cincisprezece din cei 19 atentatori de la 11 septembrie 2001 erau cetățeni saudiți, dar implicarea Arabiei Saudite, aliat al Statelor Unite, nu a fost demonstrată prin dovezi de necontestat, susține un raport american de anchetă.

Barack Obama poate fi pus într-o situație jenantă de congresmeni. Aceștia pot anula veto-ul prezidențial.

×