x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe OMS: Europa s-ar putea îndrepta către „finalul” pandemiei

OMS: Europa s-ar putea îndrepta către „finalul” pandemiei

24 Ian 2022   •   10:20
OMS: Europa s-ar putea îndrepta către „finalul” pandemiei

Directorul OMS pentru Europa a declarat că pandemia s-ar putea termina în regiune după trecerea valului Omicron.

Odată ce actualul val de infectare cu Omicron se va încheia în Europa, situaţia pandemică s-ar putea termina în regiune, chiar dacă virusul ar putea reveni până la sfârşitul acestui an, a declarat directorul de sănătate responsabil cu regiunea Europei al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Hans Kluge.

Într-un interviu, Hans Kluge a spus că varianta Omicron a coronavirusului ar putea infecta 60% dintre europeni până în martie.

„Este plauzibil ca regiunea să se îndrepte către un fel de final de pandemie”, a declarat Kluge, citat de France24.

Odată ce numărul de infectări cu Omicron va începe să scadă, „va exista, pentru câteva săptămâni şi luni, o imunitate globală, fie datorită vaccinului, fie pentru că oamenii au imunitate din cauza infecţiei”.

„Anticipăm că va exista o perioadă de linişte înainte ca virusul să revină spre sfârşitul anului, dar nu neapărat aşa cum a fost până acum”, a mai spus Kluge.

În timp ce dominaţia Omicron, care duce la o infecţie mai puţin severă în rândul persoanelor vaccinate, a încurajat oamenii de ştiinţă să vadă o schimbare în situaţia pandemică, Kluge a avertizat că este încă prea devreme pentru a considera COVID-19 ca fiind endemic.

„Se vorbeşte mult despre endemism, dar endemic înseamnă... că este posibil să prezicem ce se va întâmpla. Acest virus ne-a surprins de mai multe ori, aşa că trebuie să fim foarte atenţi", a subliniat Kluge.

El a mai spus că, odată cu răspândirea atât de largă a Omicron, ar putea apărea şi alte variante.

Directorul de sănătate consideră că prioritară este stabilizarea situaţiei din Europa, unde nivelurile de vaccinare variază între ţări de la 25 la 95% din populaţie, ceea ce duce la diferite grade de presiune asupra spitalelor şi a sistemelor de sănătate.

„Stabilizarea înseamnă că sistemul de sănătate nu mai este copleşit din cauza COVID-19 şi poate continua cu serviciile de sănătate esenţiale, care, din păcate, au fost perturbate pentru unele boli precum cancerul, bolile cardiovasculare şi imunizarea de rutină”, a completat Hans Kluge.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: oms