x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ONU acuză Turcia de încălcări grave ale drepturilor a "sute de mii de persoane"

ONU acuză Turcia de încălcări grave ale drepturilor a "sute de mii de persoane"

20 Mar 2018   •   13:18
ONU acuză Turcia de încălcări grave ale drepturilor a "sute de mii de persoane"

Prelungirea stării de urgenţă în Turcia, instituită după puciul eşuat din iulie 2016, a condus la încălcări "grave" ale drepturilor omului a "sute de mii de persoane", dintre care unele au fost torturate, a afirmat marţi Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului într-un raport privind situaţia din Turcia în 2017, relatează AFP. 

Printre încălcările menţionate se numără tortura şi alte maltratări, detenţia arbitrară, interzicerea dreptului la muncă şi la libertatea de mişcare şi atacuri asupra libertăţii de asociere şi de exprimare, potrivit raportului. 

Starea de urgenţă a fost instituită în Turcia la câteva zile după o încercare de lovitură de stat, pe 15 iulie 2016, atribuită de autorităţi predicatorului Fethullah Gülen, aflat în exil în Statele Unite, care neagă orice implicare în puciul eşuat. 

"Cifrele sunt uluitoare: aproape 160.000 de persoane au fost arestate în timpul celor 18 luni de stare de urgenţă; 152.000 de funcţionari au fost concediaţi, mulţi dintre ei în mod arbitrar; profesori, judecători şi avocaţi au fost demişi sau sunt urmăriţi penal; jurnalişti arestaţi, mass-media închise şi site-uri blocate", a declarat Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Zeid Ra'ad Al Hussein. 

"Este evident că prelungirea cu regularitate a stării de urgenţă în Turcia a fost folosită pentru a restricţiona în mod arbitrar drepturile omului în cazul unui număr foarte mare de persoane", a adăugat el. 

Înaltul Comisariat al ONU recunoaşte "provocările complexe cu care Turcia a fost nevoită să se confrunte pentru a răspunde la tentativa de lovitură de stat din 15 iulie 2016 şi la o serie de atacuri teroriste". 

Cu toate acestea, ONU atrage atenţia în raport că "numărul" şi "frecvenţa" decretelor de urgenţă, precum şi "lipsa legăturii" între aceste decrete şi "ameninţarea naţională par să indice (...) o utilizare a puterilor de urgenţă pentru a înăbuşi orice formă de critică la adresa guvernului".

AGERPRES

×