x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Oraşul antic Babilon a fost inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO

Oraşul antic Babilon a fost inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO

05 Iul 2019   •   22:45
Oraşul antic Babilon a fost inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO

Unul dintre cele mai faimoase oraşe ale civilizaţiei antice, Babilonul, situat la sud de Bagdad, a fost inclus vineri pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, după trei decenii de lobby intens din partea Irakului, relatează AFP.

Situat pe malul fluviului Eufrat, la 100 de km sud de Bagdad, oraşul a fost inima vechiului imperiu babilonian cu peste patru mii de ani în urmă. "Era cel mai mare oraş populat din istoria antică", a declarat Qahtan al-Abeed, directorul Antichităţilor din Basra, care a prezentat dosarul Babilonului la UNESCO, acesta fiind aprobat vineri în urma unui vot al Comitetului organizaţiei la Baku, în Azerbaidjan.

Includerea Babilonului în Patrimoniul Mondial UNESCO "va încuraja cercetările şi dezvoltarea sitului şi va face publicitate pentru atragerea turiştilor", a mai spus Qahtan al-Abeed.

Babilonul ocupă un loc special în istoria şi mitologia mondială, cu faimoasa sa poartă Ishtar, grădinile sale suspendate şi turnul Babel - două monumente emblematice, chiar dacă localizarea lor este încă dezbătută.

Pe teritoriul Irakului se află cel puţin 7.000 de situri arheologice, iar cinci dintre ele se află deja înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: babilon patrimoniu mondial unesco