x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Orașul Fallujah, eliberat de jihadiști

Orașul Fallujah, eliberat de jihadiști

20 Iun 2016   •   08:43
Orașul Fallujah, eliberat de jihadiști
Sursa foto: Uncredited/AP

Orașul Fallujah, din vestul Irakului, a fost „eliberat” de militanții Statului Islamic (SI), a declarat, la sfârșitul săptămânii trecute, premierul irakian Haider Al-Abadi. Anunțul său a fost făcut la scurt timp după ce forțele irakiene sprijinite de SUA au recucerit câteva puncte-cheie, inclusiv un complex guvernamental și un mare spital din centrul orașului.

„Am promis eliberarea Fallujah și am realizat acest lucru. Forțele noastre de secu-ritate controlează orașul, cu excepția unei mici părți care trebuie securizată în următoarele ore”, a afirmat el, într-o alocu-țiune la televiziunea publică irakiană. „Nu există niciun loc pentru Daesh în Irak”, a precizat Al-Abadi, folosind un acronim arab pentru Statul I s l a m i c . „Plecați din țara noastră. Irakul este doar pentru irakieni", a adăugat el. Premierul ira- kian a promis apoi eliberarea orașului Mosul, situat în nordul țării și aflat sub controlul Statului Islamic de aproape doi ani. „Forțele irakiene au recucerit o parte, dar nu tot orașul Fallujah, controlat de Statul Islamic”, a anunțat, la rândul său, secretarul american al Apărării, Ash Carter, citat de agenția Reuters.

Atacuri de amploare

Aflat la aproximativ 50 de kilometri vest de capitala Bagdad, Fallujah a fost primul oraș irakian cucerit de SI la începutul anului 2014. Rețeaua teroristă a capturat apoi noi teritorii, într-un atac-fulger în lunile care au urmat. Jihadiștii extremiști controlează încă zone din nordul arab sunnit al Irakului și în vest, inclusiv Mosul, al doilea cel mai mare oraș al țării. Pe 23 mai, forțele guvernamentale irakiene, susți-nute atât de o puternică miliție șiită, cât și de lovituri aeriene conduse de SUA, au lansat un atac de amploare pentru recu-cerirea orașului Fallujah.

Mii de localnici care au fugit din calea luptelor din Fallujah, la jumătatea lunii mai, urmează să se întoarcă la casele lor.

×