Comisia Europeană şi statele membre trebuie să-şi intensifice eforturile pentru controlarea fondurilor europene, potrivit unei rezoluţii votate în Parlamentul European, care include recomandări privind gestionarea fondurilor de preaderare în România şi Bulgaria, se arată într-un comunicat al PE.
Potrivit acestui document, România şi Bulgaria sunt avute în mod special în vizor, cerându-li-se "să-şi creeze capacităţile administrative pentru gestionarea fondurilor UE, să elimine cazurile existente sau potenţiale de conflict de interese în gestionarea fondurilor, să îmbunătăţească procesul de supraveghere şi transparenţă a procedurilor de achiziţii publice la nivel central, regional şi local şi să introducă rapid şi să comunice Comisiei măsurile necesare cu caracter preventiv, corectiv sau disciplinar".
Parlamentarii europeni atrag atenţia asupra faptului că sectorul achiziţiilor publice este cel mai expus riscurilor de gestiune defectuoasă, fraudă şi corupţie şi că astfel de activităţi ilicite afectează piaţa, provoacă majorarea preţurilor şi răspândesc neîncrederea în UE.
PARCHET EUROPEAN ANTIFRAUDĂ
Prin rezoluţia votată s-a propus şi înfiinţarea unui Parchet European în vederea combaterii infracţiunilor care prejudiciază interesele financiare ale UE. Una dintre măsurile de combatere a evaziunii fiscale şi a altor activităţi ilegale vizează aşa-numitele "paradisuri fiscale". Societăţilor care acţionează prin intermediul acestora, prin sistemul offshore, ar trebui "să li se interzică schimburile comerciale cu societăţile cu sediul în Uniunea Europeană, în cazul în care statul offshore în cauză tergiversează unilateral adoptarea unor acorduri de cooperare cu Uniunea", se mai arată în rezoluţia PE.
Pe de altă parte, oficialităţile europene au lăudat măsurile luate de români şi bulgari pentru îmbunătăţirea standardelor de gestionare comună şi de control financiar în concordanţă cu recomandările CE.