x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Partidul lui Putin, erodat în alegerile regionale

Partidul lui Putin, erodat în alegerile regionale

13 Sep 2020   •   12:57
Partidul lui Putin, erodat în alegerile regionale

Ruşii sunt chemaţi astăzi la urne, la alegerile regionale. Scrutinul se anunţă extrem de dificil pentru Rusia Unită, partidul pro-Kremlin, pe fondul mişcărilor de contestare a puterii, în creştere, și a crizei economice prin care trece țara, relatează AFP şi dpa. Mai mult, Kremlinul este acuzat de presupusa otrăvire a opozantului Aleksei Navalnîi, principalul contestatar al președintelui Vladimir Putin.  

În 41 de regiuni, ruşii sunt chemaţi la vot pentru a-și alege guvernatorii, adunările regionale sau municipale, precum şi patru deputaţi în parlamentul federal.

Într-un context economic şi social dificil, marcat de acuzaţii de corupţie şi de o reformă total nepopulară a pensiilor, partidul Rusia Unită, al lui Putin, s-a erodat și a ajuns la doar 30% dintre preferințele electoratului, arată ultimele sondaje.

În acest an, campania a fost dinamizată de prezenţa unor opozanţi, mai ales la Novosibirsk, în Siberia, al treilea oraş al ţării, unde împotriva Rusiei Unite se prezintă în faţa alegătorilor o alianţă inedită a 30 de candidaţi independenţi, printre care susţinători ai lui Navalnîi.

Alegerile, desfăşurate pe parcursul a trei zile, oficial ca măsură de prevenire a transmiterii coronavirusului - duminică fiind ultima şi principala zi de votare -, au loc pe fondul protestelor anti-Putin în Extremul Orient şi al otrăvirii cu o substanţă neurotoxică a lui Aleksei Navalnîi, spitalizat în Germania.

Colaboratorii lui Navalnîi i-au îndemnat pe ruşi să voteze candidaţi din orice alt partid decât Rusia Unită, care domină în prezent parlamentul federal şi multe administraţii regionale.

×
Subiecte în articol: alegeri regionale în Rusia