x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Genele umane nu pot fi patentate, a decis Curtea Supremă din SUA

Genele umane nu pot fi patentate, a decis Curtea Supremă din SUA

13 Iun 2013   •   19:18
Genele umane nu pot fi patentate, a decis Curtea Supremă din SUA

Genele umane nu pot fi obiectul unui patent, însă ADN-ul artificial poate fi supus legilor privind proprietatea intelectuală, a decis, azi, Curtea Supremă din Statele Unite ale Americii, informează BBC.

Curtea Supremă a anulat, prin această decizie, patentele deţinute de firma Myriad Genetics asupra unor gene care sunt implicate în dezvoltarea cancerului la sân sau ovarian.

În opinia Curţii Supreme, ADN-ul uman este rezultatul naturii, deci nu este eligibil pentru a fi patentat.

Decizia nemulţumeşte industria americană, care a avertizat că o interdicţie totală a patentelor în domeniul geneticii va pune în pericol investiţiile în cercetare şi terapii.

Decizia, însă, nu interzice patentarea moleculelor sintetice care replică structura ADN, o soluţie agreată şi de administraţia Obama.

Decizia Curţii Supreme vine după ce Uniunea Libertăţilor Civile Americane (ACLU) a cerut ca genele umane să nu mai poată fi patentate de instituţii sau firme private.

Obiectul procesului intentat de ACLU a fost compania Myriad Genetics, care izolat şi patentat genele ce predispun femeile la cancer la sân sau cancer ovarian.

Testul Myriad a intrat recent în atenţia publicului, după ce actriţa Angelina Jolie, care a fost identificată cu un risc major de cancer la sân şi ovarian, în urma testului, a decis să facă o dublă masectomie.

Myriad susţine că genele pe care le-a identificat şi izolat în urma testului sunt produsul inteligenţei umane, deci pot fi patentate.

ACLU a argumentat, însă, că genele sunt produse ale naturii, deci nu trebuie să fie obiectul unui patent.

În 2010, o curte federală din New York a decis în favoarea ACLU. Compania Myriad a atacat decizia, având câştig de cauză la apel.

Universităţile şi companiile de cercetare medicală au avut dreptul de a patenta genele umane pe care le cercetează timp de aproape 30 de ani.

Potrivit unei cercetări a Weill Cornell Medical College, din SUA, aproximativ 40% din genomul uman este patentat de diferite instituţii sau companii. 

×