x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 100 de persoane riscă pedeapsa cu moartea în Iran pentru că au protestat

100 de persoane riscă pedeapsa cu moartea în Iran pentru că au protestat

de Redacția Jurnalul    |    28 Dec 2022   •   23:56
100 de persoane riscă pedeapsa cu moartea în Iran pentru că au protestat
Sursa foto: Hepta

100 de persoane, reținute de autorități în timpul protestelor din Iran, riscă pedeapsa cu moartea, anunță un grup de apărare a drepturilor omului.

Cel puțin 100 de persoane au fost condamnate la moarte sau sunt acuzate de infracțiuni grave în legătură cu protestele din Iran, a anunțat grupul Iran Human Rights (IHR), cu sediul în Norvegia. Cinci femei se numără printre cei care riscă să fie executați, au mai spus reprezentanții organizației.

Se crede că numărul real al protestatarilor care riscă pedeapsa cu moartea este mult mai mare, deoarece familiile au fost presate să păstreze tăcerea, a avertizat organizația.

Doi bărbați au fost executați luna aceasta dar activiștii au spus că procesele au reprezentat o înscenare. Mohsen Shekari și Majidreza Rahnavard, ambii în vârstă de 23 de ani, au fost găsiți vinovați de tribunalele revoluționare de „dușmănie împotriva lui Dumnezeu".

Iranul este cuprins de proteste față de sistemul clerical al țării de aproximativ o sută de zile. Acestea au izbucnit în urma decesului în arest a lui Mahsa Amini, o femeie de 22 de ani care a fost reținută de poliția morală din Teheran la 13 septembrie pentru că nu a purtat în mod corespunzător hijab-ul.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: pedeapsa cu moartea proteste iran