Justiţia rusă a pronunţat ieri primele condamnări grele împotriva unor manifestanţi pentru „violenţe” asupra poliţiei, relaxând în acelaşi timp acuzaţiile contra altora, după o serie de acţiuni de protest care se desfăşoară la Moscova de la mijlocul lunii iulie, scrie AFP.
Bloggerul Vladislav Siniţa a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru „incitare la ură”, pentru o postare pe Twitter în care sugera atacarea copiilor unor poliţişti, după reprimarea unei manifestaţii. Alţi doi manifestanţi, Ivan Podkopaiev şi Danila Begleţ, au fost condamnaţi de asemenea la trei ani şi, respectiv, doi ani de închisoare pentru „violenţe”: unul pentru că a aruncat cu gaze lacrimogene spre poliţişti, altul pentru că a lovit un poliţist. Cei doi au pledat „vinovat”. Alte zece persoane sunt urmărite penal pentru „tulburări masive” sau „violenţe împotriva forţelor de ordine” şi riscă pedepse grele. Concomitent, într-un recul surprinzător, anchetatorii au relaxat acuzaţiile greve împotriva altor cinci persoane, recalificându-le în infracţiuni administrative, pasibile de amenzi sau de perioade scurte de detenţie. Comitetul de Anchetă a anunţat într-un comunicat că „a concluzionat că nu există nicio faptă penală în acţiunile” a cinci acuzaţi, printre care şi Daniil Konon, un student inginer la prestigiosul Institut Bauman din Moscova, fost cadet al armatei care a participat la parade în Piaţa Roşie. Un alt inculpat care a scăpat de acuzaţii este Valeri Kostenko, membru al partidului de opoziţie Iabloko.
Mai mulţi reprezentanţi ai opoziţiei, printre care şi un reputat jurnalist, riscă de asemenea amenzi sau scurte pedepse cu închisoarea.