x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Peste 250 de milioane de infecții cu COVID-19 la nivel mondial. RECORD de cazuri în Europa de Est

Peste 250 de milioane de infecții cu COVID-19 la nivel mondial. RECORD de cazuri în Europa de Est

08 Noi 2021   •   12:40
Peste 250 de milioane de infecții cu COVID-19 la nivel mondial. RECORD de cazuri în Europa de Est

Numărul cazurilor de COVID-19 la nivel mondial a depășit 250 de milioane de persoane infectate, în timp ce unele țări din Europa de Est înregistrează focare record, chiar dacă valul de infecții din varianta Delta se atenuează și multe țări reiau comerțul și turismul, scrie Reuters.

Numărul mediu zilnic de cazuri a scăzut cu 36% în ultimele trei luni, potrivit unei analize Reuters, dar virusul continuă să infecteze 50 de milioane de persoane la fiecare 90 de zile, din cauza variantei Delta, foarte transmisibilă.

În schimb, a fost nevoie de aproape un an pentru a înregistra primele 50 de milioane de cazuri de COVID-19.

Experții din domeniul sănătății sunt optimiști, deoarece multe națiuni par să fi depășit pandemia, datorită vaccinurilor și expunerii naturale, deși avertizează că vremea rece și viitoarele sărbători ar putea crește numărul de cazuri.

"Credem că între acest moment și sfârșitul anului 2022 este punctul în care vom avea controlul asupra acestui virus... în care putem reduce semnificativ bolile grave și decesele", a declarat Maria Van Kerkhove, epidemiolog la Organizația Mondială a Sănătății.

Infecțiile sunt în continuare în creștere în 55 din 240 de țări, Rusia, Ucraina și Grecia fiind la niveluri record sau aproape de niveluri record de cazuri raportate de la începutul pandemiei, în urmă cu doi ani.

Europa de Est are printre cele mai scăzute rate de vaccinare din regiune. Mai mult de jumătate din toate noile infecții raportate la nivel mondial provin din țări din Europa, cu un milion de noi infecții la aproximativ fiecare patru zile, potrivit analizei.

Mai multe regiuni din Rusia au declarat în această săptămână că ar putea impune restricții suplimentare sau ar putea prelungi restricțiile, în condițiile în care țara înregistrează un număr record de decese.

Mai mulți lideri mondiali au subliniat necesitatea de a îmbunătăți programele de vaccinare în întreaga lume, în special în țările mai puțin bogate.

Mai mult de jumătate din populația lumii nu a primit încă o singură doză de vaccin COVID-19, potrivit Our World in Data, un indicator care scade la mai puțin de 5% în țările cu venituri mici.

Îmbunătățirea accesului la vaccinuri se va afla pe ordinea de zi a reuniunilor puternicului grup comercial Asia-Pacific APEC, găzduit virtual de Noua Zeelandă în această săptămână.

Membrii APEC, printre care se numără Rusia, China și Statele Unite, s-au angajat, în cadrul unei reuniuni speciale din iunie, să extindă schimbul și fabricarea vaccinurilor COVID-19 și să ridice barierele comerciale pentru medicamente.

Luna trecută, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și alte grupuri de ajutorare au făcut apel la liderii celor mai mari 20 de economii ale lumii să finanțeze un plan de 23,4 miliarde de dolari pentru a aduce vaccinurile, testele și medicamentele COVID-19 în țările mai sărace în următoarele 12 luni.

Mediafax

×
Subiecte în articol: COVID