x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Peste 7000 de femei din lumea artei au semnat o petiţie prin care au denunţat hărţuirea sexuală

Peste 7000 de femei din lumea artei au semnat o petiţie prin care au denunţat hărţuirea sexuală

31 Oct 2017   •   13:58
Peste 7000 de femei din lumea artei au semnat o petiţie prin care au denunţat hărţuirea sexuală

Unele dintre cele mai influente artiste contemporane, proprietare ale unor galerii celebre şi curatori de expoziţii, precum Cindy Sherman, Laurie Anderson şi Jenny Holzer, se numără printre cele peste 7.000 de femei care au semnat o scrisoare deschisă prin care au denunţat hărţuirea sexuală din universul artelor, informează AFP. 

"Suntem artiste, administratori, asistente, curatori de expoziţii, critici de artă, directoare, editori, studente, proprietare de galerii, cercetătoare, stagiare şi profesoare care lucrează în universul artei contemporane şi care am fost victime ale unor atingeri nedorite, am fost transformate în obiecte, am fost hărţuite, infantilizate, dispreţuite, ameninţate şi intimidate de cele şi cei aflaţi în funcţii de putere", au afirmat semnatarele acestei scrisori deschise. 

Scrisoarea este intitulată "No surprised", o referire la titlul unei opere create de Jenny Holzer, cunoscută pentru instalaţiile sale artistice create sub forma unor declamaţii magistrale, precum instalaţia "Abuse of power comes as no surprise" ("Abuzul de putere nu este o surpriză"). 

Această iniţiativă a fost demarată de un grup de discuţii la care au participat câteva femei, dar care s-a extins cu rapiditate şi a ajuns la peste 100 de participante din lumea întreagă, în urma demisiei de săptămâna trecută a lui Knight Landesman, codirector al revistei ArtForum, una dintre cele mai influente publicaţii din universul artei. 

El a fost acuzat de hărţuire sexuală într-o plângere depusă la un tribunal din statul New York de o fostă angajată a revistei ArtForum, Amanda Schmitt, care s-a referit în acel document şi la alte acte de hărţuire sexuală pe care Knight Landesman le-ar fi comis asupra altor opt persoane. 

El a devenit astfel încă o personalitate influentă care a demisionat din cauza comportamentului abuziv faţă de femei, în urma scandalului în care este implicat Harvey Weinstein. 

"Este imperativ să vorbim despre mărturiile noastre despre sexismul normalizat, tratamentele inegale, comportamentele inacceptabile, hărţuirea sexuală cu care ne confruntăm cu regularitate, într-o manieră generalizată şi cu intensitate", se afirmă în textul acestei scrisori deschise. 

"O demisie în cadrul unei reviste de artă contemporană de renume internaţional nu rezolvă nici dimensiunea, nici caracterul insidios al problemei: cel al unui mediu profesional care perpetuează structuri de putere vetuste în detrimentul unui comportament etic", au adăugat semnatarele textului. "Nu vom mai păstra tăcerea", au adăugat ele. 

"Îndemnăm instituţiile artistice, instanţele guvernamentale culturale şi pe toţi colegii noştri să îşi pună întrebări serioase despre modul în care ei sau ele au jucat sau au putut să joace un rol în perpetuarea inegalităţilor dintre sexe şi a abuzurilor citate de noi şi, mai ales, despre modul în care ei sau ele intenţionează să se ocupe de aceste probleme în viitor", au afirmat semnatarele textului. 

"Cazul lui Harvey Weinstein a deschis o breşă în multe alte medii profesionale" şi, în urma demisiei lui Knight Landesman, "ne-am dat seama că noi toate am trecut prin experienţe de acest fel", a explicat pentru AFP Martha Kirszenbaum, comisar de expoziţie şi una dintre primele 100 de semnatare ale scrisorii. 

După izbucnirea scandalului Harvey Weinstein, producătorul hollywoodian căzut în dizgraţie după ce a fost acuzat de câteva zeci de femei de hărţuire, agresiune sexuală şi viol, personalităţi din multe alte domenii de activitate, inclusiv din jurnalism, gastronomie şi modă, au fost acuzate de comportamente similare.AGERPRES

×