x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Peste 9000 de persoane au fost evacuate în fața riscului de erupție a vulcanului Manaro Voui

Peste 9000 de persoane au fost evacuate în fața riscului de erupție a vulcanului Manaro Voui

04 Oct 2017   •   17:07
Peste 9000 de persoane au fost evacuate în fața riscului de erupție a vulcanului Manaro Voui

Autorităţile din Vanuatu au evacuat peste 9.000 de persoane din insula Ambae spre alte regiuni în faţa riscului de erupţie a vulcanului Manaro Voui, al cărui grad de alertă este menţinut la 4, al doilea cel mai ridicat, informează miercuri mass-media locale citate de EFE.

Potrivit postului Radio New Zealand pentru Pacificul de Sud, peste 6.000 de persoane au fost evacuate spre insula Espíritu Santo, alte 3.000 în insulele Maewo şi Pentecost, iar circa 500 în capitala Port Vila.

Vicepremierul arhipelagului, Ham Lini, a declarat că prioritatea este de a răspunde nevoilor persoanelor evacuate care au nevoie de alimente, apă şi adăposturi.

Autorităţile din Vanuatu au primit ajutorul militarilor din Franţa, Noua Zeelandă şi Australia, precum şi a organizaţiilor internaţionale care au trimis tone de ajutoare umanitare.

Observatorul de prevenire a riscurilor geologice din Vanuatu a anunţat marţi că riscul unei erupţii a scăzut, însă gradul de alertă a fost menţinut la 4. De asemenea, pe baza observaţiilor aeriene şi a datelor oferite de staţiile geologice, Observatorul a menţionat că în prezent activitatea seismică a vulcanului este limitată la nivelul craterului.

În 2015, arhipelagul - care numără 80 de insule, la o populaţie de 270.000 de locuitori - a fost parţial devastat de un puternic ciclon care a provocat moartea a 11 persoane.

Condominiu franco-britanic până la independenţa sa în 1980, Vanuatu este una dintre cele mai sărace ţări de pe planetă. Ea se află pe "centura de foc a Pacificului", unde coliziunea plăcilor tectonice provoacă cutremure frecvente şi o activitate vulcanică intensă.AGERPRES

×
Subiecte în articol: Manaro Voui