x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Statele Unite: Petrecăreții pandemiei, tăiați de la apă și curent

Statele Unite: Petrecăreții pandemiei, tăiați de la apă și curent

de Şerban Mihăilă    |    07 Aug 2020   •   08:55
Statele Unite: Petrecăreții pandemiei, tăiați de la apă și curent

Cu aproape 4,9 milioane de cazuri de COVID-19 și 159.000 de persoane ucise de virusul provenit din China, Statele Unite se află, la mare distanță, pe prima poziție a listei negre a țărilor cele mai devastate de noul coronavirus. Cu peste 198.000 de cazuri înregistrate și aproape 5.000 de morți, districtul Los Angeles se situează, conform statisticii Johns Hopkins, în fruntea regiunilor cele mai afectate de pe teritoriul american. Cu toate acestea, petrecăreții din Los Angeles nu se sinchisesc de restricțiile autorităților, iar acestea au decis să le taie apa și curentul celor care mai organizează megachefuri. 

 

Exasperat de inconștiența concitadinilor săi, primarul orașului Los Angeles, Eric Garcetti, a anunțat, miercuri, că municipalitatea trece la măsuri severe contra celor care „încalcă flagrant” regulile de distanțare socială impuse în ultimele zile. Cei ce organizează petreceri mari vor rămâne de acum înainte fără apă și fără curent, a decretat edilul celui mai mare oraș din California, care numără nu mai puțin de patru milioane de locuitori. El a caracterizat petrecerile tinerilor din zonele Hollywood Hills și Calabasas drept „încălcări flagrante ale regulamentelor de sănătate”. „După ce am închis toate barurile și cluburile de noapte, aceste petreceri mari, la domiciliu, s-au transformat, de fapt, în cluburi de noapte”, a tunat Garcetti, citat de site-ul deadline.com. Primarul a reacționat astfel, în urma unor sesizări privind o serie de chefuri cu un mare număr de participanți, care au avut loc la începutul săptămânii. La una dintre aceste petreceri, desfășurată la o reședință din Beverly Park, invitații au început să arunce cu bani de la balcoane și, mai târziu, membrii unor bande au folosit armele de foc, ucigând o persoană și rănind alte patru, conform mărturiilor vecinilor, citați de presa locală. Potrivit acelorași surse, la petrecere s-au încălcat toate regulile de distanțare socială și foarte puțini dintre invitați au purtat mască. Înainte de împușcături, poliția s-a deplasat la fața locului, alertată de sesizările vecinilor care s-au plâns de zgomot, însă avertismentele date de oamenii legii au fost ulterior ignorate de participanții la petrecere.

 

Fundament legal

 

De acum înainte, dacă poliția și inspectorii sanitari din Los Angeles constată că pe o proprietate privată au fost încălcate normele de sănătate impuse de municipalitate, atunci Departamentul pentru Apă și Curent din Los Angeles va tăia serviciile frunizate celor aflați în culpă, în termen de 48 de ore. Întrebat dacă are fundamentul legal pentru a da o astfel de dispoziție, Eric Garcetti a răspuns: „Se încalcă legea. Într-o asemenea situație putem face acest lucru, exact așa cum procedăm în cazul barurilor care nu respectă legea în privința alcoolului (…) Putem închide locurile în care există încălcări ale legii!”. El a adăugat că, înainte de a anunța această decizie, consilierii municipali au examinat-o cu atenție, constatând că are o bază perfect legală. „Putem închide curentul sau apa chiar și după o primă încălcare a normelor. Noi ne dorim să educăm oamenii, însă nu să ajungem la acte de impunere”, a mai spus Garcetti.

Cerem rezidenților din districtul Los Angeles să respecte normele stabilite și să evite organizarea și participarea la adunări ce nu includ membrii familiei”.

Departamentul Sănătății Publice din Los Angeles

 

×