x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 20 de petroliere așteaptă să traverseze strâmtoarea Bosfor

20 de petroliere așteaptă să traverseze strâmtoarea Bosfor

de Redacția Jurnalul    |    09 Dec 2022   •   20:00
20 de petroliere așteaptă să traverseze strâmtoarea Bosfor
Sursa foto: /reuters

Încă un petrolier a ridicat vineri la 20 numărul navelor care așteaptă în Marea Neagră să treacă prin strâmtoarea Bosfor din Istanbul în drum spre Mediterană, a anunțat agenția de transport maritim Tribeca, în contextul în care se poartă discuții pentru a dispersa aglomerarea, scrie Reuters.

Joi, respingând presiunile din străinătate, autoritatea maritimă a Turciei a declarat că va continua să țină departe de apele sale petrolierele care nu au documentele corespunzătoare și că are nevoie de timp pentru verificări.

Opt petroliere așteptau, de asemenea, să treacă prin strâmtoarea Dardanele în Marea Mediterană, față de nouă cu o zi mai devreme, a precizat Tribeca, ceea ce face ca în total 28 de petroliere să aștepte să treacă spre sud.

Grupul de națiuni G7, Uniunea Europeană și Australia au convenit să interzică furnizorilor de servicii de transport maritim, cum ar fi asigurătorii, să ajute la exportul de petrol rusesc, cu excepția cazului în care acesta este vândut la un preț scăzut impus, menit să priveze Moscova de veniturile din timpul războiului.

Într-o convorbire telefonică miercuri, secretarul adjunct al Trezoreriei SUA, Wally Adeyemo, i-a spus ministrului adjunct de externe turc Sedat Onal că plafonul se aplică doar petrolului rusesc și nu sunt necesare verificări suplimentare ale navelor care traversează apele teritoriale turcești, a precizat Departamentul Trezoreriei SUA.

Cu toate acestea, Turcia are o măsură separată în vigoare de la începutul lunii, ceea ce provoacă un blocaj. Aceasta impune ca navele să prezinte dovada unei asigurări care să acopere durata tranzitului prin strâmtoarea Bosfor sau atunci când fac escală în porturile turcești.

Direcția generală pentru afaceri maritime de la Ankara a declarat că este inacceptabil să se facă presiuni asupra Turciei pentru ceea ce a spus că sunt verificări de "rutină" ale asigurărilor.

Instituția a declarat că ar putea îndepărta din apele sale petroliere fără documente corespunzătoare sau le-ar putea cere să furnizeze noi scrisori de asigurare care să acopere drumul pe teritoriul turc.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: petroliere turcia