x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Petrolul a suferit cea mai mare scădere săptămânală din octombrie

Petrolul a suferit cea mai mare scădere săptămânală din octombrie

21 Mar 2021   •   11:30
Petrolul a suferit cea mai mare scădere săptămânală din octombrie

Prețurile petrolului au suferit cea mai mare scădere săptămânală din octombrie, în condițiile în care semne de reducere a cererii pe piețele cheie au oprit brusc tendința de creștere, relatează Financial Times.

Referința internațională Brent a încheiat săptămâna în scădere cu aproape 7%, la 64,53 dolari pe baril. West Texas Intermediate, referința americană, a scăzut cu o marjă similară, la 61,42 dolari pe baril.

Scăderea a pus frână creșterii apropae neîntrerupte de anul acesta. Brent și WTI au crescut cu peste 60% de la începutul lunii noiembrie, în condițiile în care lumea a început să se redeschidă din blocajele induse de pandemie.

Ceșterea s-a temperat după ce Brent a depășit pragul de 70 de dolari pe baril săptămâna trecută, pe fondul restricțiilor reînnoite din anumite părți ale Europei și fragilității cererii din China și SUA.

La Beijing, autoritățile au temperat importurile de combustibili cu emisii grele, provocând îngrijorări cu privire la viitorul unor importuri din Asia. Între timp, stocurile de petrol din SUA au crescut, în condițiile în care rafinăriile își reiau funcționarea mai lent după înghețul din Texas. Administrația pentru informații energetice a raportat miercuri o creștere a stocurilor cu 2,4 milioane barili.

"Piața a fost suprasolicitată pentru o vreme, povestea macro și optimismul general al vaccinului contribuind la susținerea stării", a declarat Paul Horsnell, șeful cercetării mărfurilor la Standard Chartered.

Unii analiști spun că este puțin probabil ca slăbiciunea de pe piețele petrolului să dureze, argumentând că cererea va reveni, probabil, puternic la sfârșitul acestui an, deoarece programele de vaccinare se accelerează - în ciuda problemelor pe termen scurt din Europa - stimulând călătoriile și economia în general.

După patru zile consecutive de declin, atât Brent, cât și WTI au recuperat teren la sfârșitul săptămânii, fiecare crescând cu aproximativ 2%, ca efect al atacului cu drone asupra unei rafinării din Riyad.

Ministerul local al energiei a declarat că aprovizionarea nu a fost afectată, dar aacul vine după alte atacuri recente care vizează instalațiile petroliere ale regatului, revendicate de rebelii huthi din Yemen, susținuți de Iran.

Goldman Sachs, care, la fel ca alte bănci din Wall Street, prognozează prețuri mai mari pe baza unei cereri mai puternice, a estimat vineri că prețurile Brent vor atinge 80 de dolari pe baril în această vară.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: petrol