x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Phenianul susţine că a reuşit să plaseze un satelit pe orbită

Phenianul susţine că a reuşit să plaseze un satelit pe orbită

05 Apr 2009   •   00:00

Coreea de Nord a lansat, duminică dimineaţă, o rachetă, în pofida apelurilor internaţionale de a renunţa la test.



Un oficial guvernamental citat de agenţia sud-coreeană Yonhap precizase anterior că racheta a transportat un satelit.

Coreea de Nord a reuşit duminică să plaseze un satelit pe orbită, a afirmat agenţia de presă oficială a regimului comunist, KCNA, transmite AFP.

"Oamenii de ştiinţă şi tehnicienii noştri au reuşit să plaseze satelitul Kwangmyongsong-2 pe orbită datorită rachetei Unha-2 (de asemenea cunoscută şi ca Taepodong-2 - n.r.), conform proiectelor naţionale în materie de dezvoltare spaţială", a precizat KCNA.
"Satelitul îşi efectuează rotaţiile în mod normal pe orbită", a adăugat textul.

Regimul comunist a început primele activităţi la sfârşitul anilor '70, cu o versiune de rachetă sovietică SCUD-B, cu o rază de acţiune de 300 de kilometri, testată pentru prima dată în 1984.

Între 1987 şi 1992, armata a dezvoltat o variantă de rachetă SCUD-C (rază de acţiune de 500 de kilometri), lucrând şi la modelul Rodong-1 (rază de acţiune de 1.300 de kilometri), Tapodong-1 (2.500 de kilometri), Musudan-1 (3.000 de kilometri) şi Taepodong-2 (6.700 de kilometri). Modelele SCUD-B, SCUD-C şi Rodong-1 au fost testate cu succes.

Conform Cărţii albe a apărării publicate de Coreea de Sud în 2009, desfăşurarea rachetelor Musudan-1 a fost încheiată.

Racheta cu rază lungă de acţiune Taepodong-1 a fost testată pentru prima dată în august 1998, când un proiectil a survolat o parte a teritoriului japonez, înainte de a se prăbuşi în Pacific. Cea de-a treia treaptă a lansatorului a explodat însă înainte de a reuşi să plaseze pe orbită un satelit, afirmă Daniel Pinkston, de la International Crisis Gropul (ICG), grup de cercetare independent, cu sediul la Bruxelles.

În septembrie 1999, Coreea de Nord a decretat un moratoriu privind tirurile cu rachete cu rază lungă de acţiune, acordul fiind reînnoit în 2002 şi suspendat în 2005, din cauza politicii "ostile" a Statelor Unite.

La 5 iulie 2006, Phenianul a efectuat trei tiruri, toate ratate, lansând şapte rachete, printre care s-a numărat şi una de tip Taepodong-2, cunoscută şi sub denumirea Unha-2 (Galaxy-2). Testul a avut însă rezultate neconcludente, racheta - care ar putea atinge ţinte din Alaska - explodând în zbor după numai 40 de secunde.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a adoptat, la 15 iulie 2006, o rezoluţie care condamnă tirurile şi care include măsuri constrângătoare pentru Coreea de Nord.

Phenianul a efectuat şi alte tiruri cu rachete, de această dată cu rază scurtă, în 2007 şi 2008, acestea fiind însă interpretate de experţi drept bravadă, având drept scop sporirea presiunilor pentru negocieri în forţă.

Coreea de Nord a realizat primul test nuclear în octombrie 2006 şi dispune în prezent de circa 800 de rachete mobile, printre care se numără 600 de rachete SCUD, reprezentând un pericol direct pentru Coreea de Sud.

În ultimii zece ani, regimul de la Phenian a vândut sute de rachete balistice Iranului, Siriei şi Pakistanului, pentru a obţine fonduri în valută, conform unui studiu realizat în 2007 pentru Congresul american.

În decembrie 2002, 15 rachete SCUD nord-coreene au fost confiscate la bordul unei nave care se îndrepta către Yemen.

Numeroşi experţi apreciază că regimul nord-coreean nu dispune încă de tehnologia necesară pentru lansarea de rachete cu focos nuclear.
Mediafax

×
Subiecte în articol: externe rachete