x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina susține că pierderile ruse sunt "semnificative". Biden va vizita Polonia

Ucraina susține că pierderile ruse sunt "semnificative". Biden va vizita Polonia

de Redacția Jurnalul    |    20 Feb 2023   •   09:30
Ucraina susține că pierderile ruse sunt "semnificative". Biden va vizita Polonia
Sursa foto: Hepta

Președintele american Joe Biden va vizita luni Polonia pentru a marca un an de la invazia Rusiei în Ucraina, care a declarat că a provocat pierderi importante forțelor Moscovei în cel mai mare conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, scrie Reuters.

Războiul care a început la 24 februarie anul trecut a costat sute de mii de vieți, a alungat milioane de oameni din casele lor și a redus orașele la ruine în zone întinse din sudul și estul Ucrainei.

În ultimele luni au existat puține schimbări pe vasta linie a frontului, în timp ce ambele părți se pregătesc pentru ofensivele așteptate în primăvară.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică că Rusia a suferit pierderi "extraordinar de semnificative" în apropierea orașului Vuhledar, în estul regiunii Donbas, pe care Moscova susține că l-a anexat în septembrie.

Președintele ucrainean spune că Macron pierde timpul dacă ia în considerare dialogul cu Rusia
"Situația este foarte complicată. Și noi ne luptăm. Îi desființăm pe invadatori și provocăm pierderi extraordinar de importante Rusiei", a declarat Zelenski în discursul său video nocturn.

Zelenski s-a referit la mai multe orașe în care luptele se concentrează de luni de zile, afirmând că "cu cât mai multe pierderi suferă Rusia acolo, în Donbas - în Bakhmut, Vuhledar, Marinka, Kreminna - cu atât mai repede vom putea pune capăt acestui război cu victoria Ucrainei".

Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că forțele sale au capturat Hrianykivka, un sat din estul regiunii Harkov care se află mult la nord de cea mai fierbinte parte a frontului, care se află în jurul Bakhmut.

Statul Major General al Ucrainei a declarat luni că forțele sale "au respins atacurile ruse în zonele din satul Hrianykivka", dar că rușii au continuat să bombardeze puternic zona cu artilerie.

SUPORTUL NATO

Oficialii ucraineni i-au îndemnat pe membrii Congresului SUA să facă presiuni asupra administrației lui Biden pentru a trimite avioane de luptă F-16 la Kiev, spunând că aeronavele ar spori capacitatea Ucrainei de a lovi unitățile de rachete rusești cu rachete fabricate în SUA, au declarat legislatorii americani.

Lobby-ul a avut loc în weekend, în marja Conferinței de Securitate de la Munchen, în cadrul unor discuții între oficialii ucraineni, inclusiv ministrul de externe Dmytro Kuleba, și democrații și republicanii din Senat și Camera Reprezentanților.

Luna trecută, Biden a spus "nu" atunci când a fost întrebat dacă va aproba cererea Ucrainei pentru avioanele F-16 produse de Lockheed-Martin.

Însă oficiali ai administrației, vorbind duminică, au declarat că Statele Unite ar trebui să se concentreze pe furnizarea de arme care pot fi folosite imediat pe câmpul de luptă, mai degrabă decât avioane de luptă care necesită o pregătire extinsă.

Chiar și așa, ei nu au exclus furnizarea de F-16.

"Discuțiile vor continua pe parcursul următoarelor săptămâni și luni", a declarat ambasadorul american la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, la CNN.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat duminică că el și Biden vor discuta despre o eventuală creștere a prezenței trupelor americane în Polonia și despre posibilitatea de a o face mai permanentă, în timpul vizitei lui Biden din 20-22 februarie.

Biden se va întâlni cu președintele polonez Andrzej Duda și cu aliații est-europeni și va vorbi despre Ucraina, dar nu intenționează să treacă în Ucraina vecină, potrivit Casei Albe.

Președintele francez Emmanuel Macron a sugerat în weekend că Rusia ar trebui "învinsă, dar nu zdrobită" și că conflictul din Ucraina va trebui să fie soluționat prin negocieri, deși în prezent nu există nicio perspectivă de discuții de pace.

Ca răspuns la aceste remarci, Zelenskiy a declarat, într-un interviu publicat duminică, că Macron își pierde timpul luând în considerare orice fel de dialog cu Rusia. Cei doi președinți au vorbit duminică prin telefon.

"Va fi un dialog inutil. De fapt, Macron își pierde timpul. Am ajuns la concluzia că nu suntem capabili să schimbăm atitudinea Rusiei", a declarat Zelenski pentru cotidianul italian Corriere della Sera. "Depinde de ei să aleagă sau nu să coopereze cu comunitatea națiunilor pe baza respectului reciproc."

Agenția de știri TASS a relatat luni că Rusia a pus sub acuzare 680 de oficiali ucraineni, inclusiv 118 membri ai forțelor armate și ai Ministerului Apărării, de încălcarea legilor care reglementează desfășurarea războiului.

Raportul a venit la două zile după ce vicepreședintele american Kamala Harris a declarat la Conferința de Securitate de la Munchen că nu există "nicio îndoială" că forțele ruse au comis crime împotriva umanității în Ucraina.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: ucraina Joe Biden